Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Väljarstödet: S och SD kan få rekordstöd i EU-valet

BRYSSEL 6 maj 2024

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna går i opinionen, med en månad kvar till EU-valet, mot sina bästa valresultat. Centern och Liberalerna ser tvärtom om ut att göra sina sämsta om väljarsonderingarna håller till valdagen.

Socialdemokraterna gjorde sitt bästa resultat i EU-valet 1995 med 28 procent av rösterna. Sedan dess har stödet minskat för varje EU-val för att i det senaste 2019 få ett stöd på 23,5 procent. Men trenden kan se ut att ha brutits. Åtminstone tre svenska opinionsundersökningar inför EU-valet indikerar Socialdemokraterna kan komma att göra sitt bästa EU-val hittills.

Den senaste sonderingen, gjord på uppdrag av SVT, ger S ett stöd på nästan 30 procent vilket skulle ge partiet 7 av de 21 svenska platserna i EU-parlamentet. Även Sverigedemokraterna ser ut att göra sitt bästa val till parlamentet och få fyra mandat mot dagens tre.

Centerpartiet och Liberalerna å andra sidan skulle, om väljaropinionen står sig till valdagen, göra sitt sämsta resultat i ett EU-val hittills.

SVT/Verians undersökning publicerad på söndagen uppskattar stödet för Folklistan til 1,5 procent av de tillfrågade. Det framgår inte hur stor andel ännu är osäkra på vilket parti de ska rösta. 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret