Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Tjeckiens premiärminister Petr Fiala och Italiens premiärminister Giorgia Meloni, här under måndagens EU-toppmöte, tillhör ECR-gruppen.

Kampen om tredjeplatsen i EU-parlamentet: SD-grupp kräver mer

BRYSSEL 20 juni 2024

I EU-parlamentet pågår kampen om vilken partigrupp som ska bli den tredje största. Sverigedemokraternas ECR-grupp har just nu fler ledamöter än liberala RE  och dess högsta politiska företrädare kräver större inflytande.

Den nationalkonservativa ECR-gruppen i EU-parlamentet, där Sverigedemokraterna ingår, meddelade på onsdagen att man samlat 83 ledamöter efter EU-valet. Den liberala RE-gruppen, som tidigare nästan alltid varit den tredje största, har i dagsläget 80 ledamöter.

De fyra topposterna i EU diskuterades i måndags kväll av medlemsländernas stats- och regeringschefer. På listan står två politiker från största gruppen, kristdemokratiska och konservativa EPP, en från näst största gruppen, socialdemokratiska S&D och en från liberala RE. Från Italiens premiärminister Giorgia Meloni, som ska ha varit missnöjd under måndagens EU-toppmöte, och vars parti Italiens bröder ingår i ECR-gruppen kräver nu större inflytande.

– Jag tyckte att det var surrealistiskt att vissa kom med förslag på namn till toppositioner utan att först reflektera över vilka signaler som kom från medborgarna och vad som borde vara en förändring av prioriteringarna, sade Meloni och tillade att hon skulle göra anspråk på "en roll av högsta rang" för Italien i EU-institutionerna, enligt Financial Times.

Bland EU-länderna högsta ledare finns ytterligare en politiker från ECR-gruppen: Tjeckiens premiärminister Petr Fiala som är inne på samma spår.

"Reglerna är tydliga, nomineringarna till toppjobben i EU:s institutioner måste respektera politiska och geografiska intressen. Tjeckien ligger i Europas centrum – vår framtida portfölj måste återspegla detta", twittrade Fiala.

Bland de nytillkomna i ECR-gruppen finns bland annat ledamöter från rumänska ultranationlistiska AUR vars ledare har inreseförbud i Ukraina och Moldavien och fyra franska ledamöter som lämnat högernationalistiska Reconquête och bildat ett nytt parti.

Förhandlingar pågår dock fortfarande i EU-parlamentet och vilka grupper framför allt nya EU-parlamentariker ska sitta i. Tidsfristen för detta löper ut den 15 juli. Enligt Politico kan ytterligare några ledamöter komma att gå med i liberala RE-gruppen.

Men även om ECR blir den tredje största gruppen tror dock flera källor som FT och Politico talat med inte att de kommer att få något toppjobb. De hänvisar till att EPP, S&D och RE har en majoritet i EU-parlamentet och att de skulle riskeras om en av de grupperna blev av med en toppost.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret