Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Enligt statsminister Ulf Kristersson (M) är de tre tänkta kandidaterna "utomordentligt kapabla personer". Arkivbild.

Kristersson förbereder sig för långt EU-möte när framtida toppjobben ska tillsättas

BRYSSEL 27 juni 2024

Trots uppgörelse om toppjobben i EU är inget ännu spikat enligt statsminister Ulf Kristersson som bokat en hotellnatt extra om EU-toppmötet drar ut på tiden. Samtidigt ska EU:s prioriteringar för de kommande fem åren slås fast.

Inför veckans EU-toppmöte i Bryssel har de europeiska mittenpartierna ha ställt sig bakom de tre tidigare nämnda personerna till topposterna i unionen för kommande mandatperiod. Statsminister Ulf Kristersson (M) understryker vikten av ett beslut på toppmötet.

– Det är fortsatt min bestämda uppfattning att beslut måste fattas så snart som möjligt och så snart som möjligt är de kommande dygnen. Om det inte sker, då kommer det fördröja EU:s arbete i många andra frågor, sade Kristersson när han förankrade sin linje i riksdagens EU-nämnd.

De tre aktuella kandidaterna är den tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen som EU-kommissionens fortsatta ordförande, den portugisiske tidigare premiärminister António Costa som Europeiska rådets ordförande och den estländska liberala premiärministern Kaja Kallas som EU:s utrikesrepresentant. Enligt statsminister Kristersson är de alla tre "utomordentligt kapabla personer". Han flaggade för att allt ännu inte är spikat.

– Det kan också ske saker som gör att det inte är exakt de tre, sade Kristersson som tillade att han bokat hotellrum i Bryssel även till lördagen ifall toppmötet drar ut på tiden.

Strategisk agenda – EU:s prioriteringar

Sommartoppmötet har en diger dagordning. EU-ledarna ska spika den så kallade strategiska agendan för 2024–2029 som stakar ut unionens arbete den kommande mandatperioden. Kristersson menade att regeringen fått genomslag för sina prioriteringar för EU-arbetet: Ukraina, utvidgningen, konkurrenskraften, gränsöverskridande och organiserad brottslighet, terrorbekämpning, migration, klimat, rättsstatens principer och försvars- och beredskapsfrågor.

Företrädare för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet ville dock se att statsministern driver på för mer fokus på klimatarbetet i den strategiska agendan.

– Vi skulle gärna se skarpare skrivningar om vikten av att slå vakt om klimatpolitiken. Att EU inte slår av på takten när det gäller att ställa om sitt fossil beroende. Det är inte minst viktigt för Europas konkurrenskraft och för svenska jobb, sade Socialdemokraternas Matilda Ernkrans.

Sverigedemokraterna varnade samtidigt för skrivningar om nya EU-medel, alltså sätt att skapa nya intäktskällor till EU-budgeten som inte går direkt via medlemsländerna.

"Mycket oroande utveckling i Georgien"

Om vanligt står flera utrikespolitiska frågor på EU-toppmötets dagordning, inte minst utvecklingen i Georgien som för inte länge sedan fick status som kandidatland till unionen. Kristersson ser en mycket oroande utveckling i landet efter att den så kallade agentlagen mot icke-statliga organisationer efter rysk förebild antagits.

– Den nyligen antagna lagen om utländskt inflytande är inte förenlig med EU:s normer och värderingar och måste få konsekvenser för Georgiens relation med EU. Antagandet av den här lagen innebär i praktiken att Georgien rör sig bort från sitt uttalade mål om att närma sig EU, sade Kristersson.

Avtal med Ukraina

Under mötet deltar även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och ska skriva ett avtal om ett långsiktigt säkerhetsåtaganden.

På EU-toppmötens agenda står även försvar och säkerhet, konkurrenskraft och migration. Mötet börjar på torsdag eftermiddag.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret