Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Valdeltagandet i EU-valet 2024 ökade något på EU-nivå men minskade i Sverige. Arkivbild.

Undersökning: Svenskarna bestämde sig senare i EU-valet

BRYSSEL 3 oktober 2024

Tre av tio svenska väljare bestämde sig bara några dagar innan eller på valdagen hur de skulle rösta i årets EU-parlamentsval. Det är dubbelt så många som snittet i unionen.

Svenskarna bestämde sig i snitt mycket senare än de flesta andra EU-länder hur de skulle rösta i årets EU-val. Nästan var tionde bestämde sig på valdagen och drygt två av tio bara några dagar innan. I EU som helhet var andelen som bestämde sig så sent hälften jämfört med Sverige. Istället röstade nästan hälften som man "alltid gjort". I Sverige var den andelen en fjärdedel. Det visar en stor opinionsundersökning som EU-parlamentet lät genomföra i alla medlemsländer strax efter valet i juni.

Plikt och vana största skälet att rösta

De tillfrågade fick lista de tre viktigaste skälen som fick dem att bestämma sig för att rösta i EU-valet. Både i Sverige och på EU-nivå var att man alltid röstar och att det är ens medborgerliga plikt att rösta de oftast nämnda anledningarna.

Att indirekt kunna rösta fram vem som skulle bli EU-kommissionens nästa ordförande bland de så kallade toppkandidaterna lockade endast fem procent till valurnorna.

Klimatfrågor lockade

Den enskilt viktigaste frågan som uppmuntrade de tillfrågade svenskarna att gå och rösta i EU-valet var miljö och klimatförändringar. Den näst viktigaste frågan för svenskarna var demokrati och rättsstatsprincipen.

På EU-nivå hamnade "det ekonomiska läget" och "stigande priser och levnadsomkostnader" i delad topp för de enskilt viktigaste frågorna som uppmuntrade till att rösta.

Valdeltagande

I snitt ökade valdeltagandet i EU något jämfört med 2019. I 16 av de 27 medlemsländerna ökade det medan det minskade i övriga, däribland Sverige. Den viktigaste anledningen i Sverige till att de tillfrågade i undersökningen inte röstade var "bristande förtroende för politiken, missnöje med politiken i allmänhet". 

Undersökningen

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret