Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentets stöd för Ukraina i är starkast i bland annat Norden och Baltikum. Arkivbild.

Röstningsanalys: Brett stöd i EU-parlamentet för Ukraina – svenskar i topp

BRYSSEL 19 november 2024

Trots spänningar inom EU i andra frågor visar en ny analys att stödet för Ukraina är massivt i EU-parlamentet. Åtta av tio ledamöter röstar konsekvent för hårda tag mot Ryssland och fortsatt militärt stöd till Ukraina. Svenska parlamentariker är bland de mest aktiva i att stödja Ukraina.

En stor majoritet av EU-parlamentets ledamöter fortsätter att stödja en hård linje mot Ryssland och omfattande hjälp till Ukraina, visar en ny analys av 52 omröstningar mellan juli och november 2024 utförd av analysplattformen EUMatrix.

Omkring 80 procent röstar för sanktioner mot Ryssland och militärt stöd till Ukraina. Starkast stöd finns bland nordiska, nederländska, baltiska, polska, slovenska och kroatiska parlamentariker. Mer passiva är ungerska och slovakiska ledamöter, i linje med sina regeringars mer proryska hållning.

Partigrupperna EPP (konservativa och kristdemokrater), S&D (socialdemokrater), RE (liberaler), ECR (högernationalister) och De gröna är mest Rysslandskritiska, medan högerextrema PfE och ESN och yttervänstern förespråkar en mildare linje. Nationella intressen, särskilt energisamarbeten med Ryssland, påverkar också ledamöternas ställningstaganden.

Svenskar i topp
Av de svenska partierna är det Vänsterpartiet som är "minst påstridigt" gentemot Rysslands aggression mot Ukraina med 91 av 100 möjliga poäng, enligt sammanställningen. "Mest påstridiga" med 100 av 100 poäng är Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna. De svenska ledamöterna som helhet är efter Estland det "mest påstridiga" mot Ryssland.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret