Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

2024 slår alla tidigare värmerekord – första året över 1,5 grader

BRYSSEL 10 januari 2025

Förra året blev det varmaste året som någonsin uppmätts, med en global medeltemperatur som för första gången översteg 1,5 grader över förindustriell nivå. – Vi vacklar nu på gränsen till att klara 1,5-gradersnivån som definieras i Parisavtalet, säger Samantha Burgess vid EU:s klimatförändringstjänst Copernicus.

Den globala medeltemperaturen under 2024 låg på 15,1 grader, vilket är 1,6 grader över den förindustriella nivån från perioden 1850-1900. Det är en ökning med 0,12 grader jämfört med det tidigare rekordåret 2023.

– Alla internationellt framtagna globala temperaturdata visar att 2024 var det varmaste året sedan mätningarna började 1850, sade Carlo Buontempo, chef för Copernicus klimatförändringstjänst.

Under elva av fjolårets månader översteg temperaturen 1,5-gradersnivån. Den 22 juli uppmättes den högsta globala dygnsmedeltemperaturen någonsin med 17,16 grader.

Orsaken till temperaturökningen är mänsklig aktivitet som bidrar till ökade utsläpp av växthusgaser som lagras i atmosfären i kombination med väderfenomenet El Nino.  

Samantha Burgess, strategisk klimatchef vid Copernicus klimatförändringstjänst, påpekade att varje år under det senaste decenniet är ett av de tio varmaste som någonsin registrerats. I Parisavtalet från 2015 lovade regeringarna att försöka förhindra att medeltemperaturen överstiger 1,5 grader för att undvika allvarligare och mer kostsamma klimatkatastrofer.

– Vi vacklar nu på gränsen till att klara 1,5-gradersnivån som definieras i Parisavtalet och genomsnittet för de två senaste åren ligger redan över denna nivå, sade hon.

Copernicus slår dock fast att Parisavtalets 1,5-gradersmål ännu inte överskridits. Parisavtalet refererar till genomsnittliga temperaturavvikelser under minst 20 år, enligt Copernicus.

Varmaste året i Europa

Europa drabbades hårt av värmen under 2024. Med en medeltemperatur på 10,69 grader blev det det varmaste året som hittills uppmätts i Europa.

De höga temperaturerna ledde till extrema väderhändelser världen över. Rekordnivåer av vattenånga i atmosfären bidrog till kraftiga värmeböljor och nederbörd som orsakade stora problem för miljontals människor, enligt Copernicus.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret