Svensk gängkriminalitet skapar EU-debatt – säkerhetsstrategi utlovas
BRYSSEL 11 februari 2025Efter masskjutningen i Örebro diskuterade EU-parlamentet på måndagen det eskalerande våldet i Sverige. Parlamentarikerna var eniga om att gängkriminaliteten krävde ett samlat europeiskt svar, men var oeniga om orsakerna bakom våldet.
– Vi måste sätta stopp för detta eskalerande hot och återta kontrollen över våra samhällen, sade EU-kommissionär Maria Luís Albuquerque och utlovade en omfattande säkerhetsstrategi i nästa månad.
Den värsta masskjutningen i modern svensk historia, där tio personer mördades på en skola i Örebro, har skakat hela Europa. I en debatt i EU-parlamentet på måndagskvällen, som inleddes med en tyst minut, uttryckte ledamöter från alla politiska läger sin sorg och bestörtning över dådet.
– Vittnesmålen från Örebro är svåra, omöjliga att ta in. Men havet av ljus och blommor utanför skolan är däremot fint att ta till sig. Det berättar om stor sorg och saknad, men också om den medmänsklighet som finns i vårt fina Sverige, sade Tomas Tobé (M).
EU-kommissionär Maria Luís Albuquerque betonade att gängkriminaliteten är ett växande hot i hela Europa. Hon pekade på att 70 procent av de kriminella nätverken använder korruption för att begå sina brott och att droghandeln beräknas omsätta 31 miljarder euro årligen.
Djup oenighet om orsakerna
Debatten visade på djup oenighet mellan höger och vänster om orsakerna bakom våldet i Sverige. Medan högern pekade på invandring och misslyckad integration som huvudorsaker, lyfte vänstern fram sociala faktorer och ojämlikhet.
– Det är ett importerat problem. Statistik visar tydligt att personer med utländsk härkomst är överrepresenterade i brottsstatistiken, sade Beatrice Timgren (SD).
Abir Al-Sahlani (C) vände sig emot den analysen.
– Är du medveten om det faktum att de allra flesta ungdomarna som nu är i de kriminella gängen är födda och uppvuxna i Sverige? De har gått i svensk förskola, de har gått i svensk skola. Det är det svenska misslyckandet vi måste prata om.
Ledamöter från parlamentets ytterhögergrupper riktade skarp kritik mot EU:s migrationspolitik. Fransmannen Fabrice Leggeri från högerextrema PfE-gruppen var särskilt kritisk.
– Skottlossning på öppen gata, kriminella explosioner, hela kvarter under maffians kontroll: detta kaos är det direkta resultatet av år av slapp migrationspolitik och en klandervärd ideologisk blindhet. Siffrorna talar för sig själva. Under 2023 registrerade Sverige 53 mord kopplade till gängkrig, en av de högsta siffrorna i Europa.
Tysken ytterhörgerpolitikern René Aust från Alternativ för Tyskland uttryckte solidaritet med Sverige men pekade också på landets förändring.
– Ni var under många årtionden kända för att vara ett av världens säkraste länder, och jag hoppas att Sverige hittar tillbaka till den vägen.
Stark kritik mot högerns retorik
Flera ledamöter vände sig mot de högerextrema gruppernas analys.
– Extremhögern i denna kammare har bara en lösning för att bekämpa organiserad brottslighet: låt oss stänga våra gränser och ta tillbaka vårt land. Men här kommer en verklighetscheck. Kriminella skrattar åt er besatthet av att stänga gränser. För dem är det bara en linje, sade den nederländska liberalen Raquel García Hermida-Van Der Walle.
Sociala mediers roll
Flera parlamentariker lyfte fram sociala mediers roll i rekryteringen till kriminella gäng.
– Det är oacceptabelt att dessa plattformar utnyttjas för att rekrytera barnsoldater. Teknikjättarna måste hållas ansvariga. Deras plattformar är dagens moderna gator och torg, sade Evin Incir (S).
Krav på starkare europeiskt samarbete
Liberalernas Karin Karlsbro efterlyste "en kraftfull uppgradering av EU:s brottsbekämpande samarbete".
–Vi vill ha en Europapolis med mandat att agera. Vi behöver inrätta ett europeiskt brottsregister och en underrättelsetjänst. Vi måste ge vittnen skydd i andra EU-länder och vi måste ha specialåklagare för att jaga brottsvinster, sade Karlsbro.
Alice Teodorescu Måwe (KD) lyfte fram den av kristdemokratiska och konservativa EPP-gruppens nyligen framtagna Stockholmsdeklarationen.
– Stärk Frontex, Europol och den europeiska åklagarmyndigheten. Skärp penningtvättslagstiftningen och underlätta möjligheten att beslagta kriminellas tillgångar, sade Alice Teodorescu Måwe.
Förebyggande arbete centralt
Flera ledamöter betonade vikten av förebyggande arbete.
– Med ett alltmer eskalerande våld blir det också tydligt att våra samhällen behöver mer än bara hårdare tag. Vi behöver satsningar på skola, socialtjänst och givetvis hela civilsamhället, sade Pär Holmgren (MP).
Jonas Sjöstedt (V) pekade på sambandet mellan social utsatthet och kriminalitet.
– Kriminaliteten har bitit sig fast i stadsdelar med låga inkomster, trångboddhet och sociala problem. Det finns ett tydligt samband mellan misslyckanden i skolan och kriminalitet, sade Sjöstedt.
Kommissionen lovar handling
Kommissionär Albuquerque meddelade att EU-kommissionen nästa månad kommer presentera en omfattande säkerhetsstrategi för att stärka kampen mot organiserad brottslighet.
– Vi måste sätta stopp för detta eskalerande hot och återta kontrollen över våra samhällen och gränser för att skydda medborgarnas säkerhet i Sverige och hela EU, sade hon.