Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Debatt i andra medier


Artiklar i ämnet
Nya EU-regler ska ge motståndskraftigare banker
EU-kommissionen vill att EU:s banker ska anpassa sig till den internationella överenskommelsen om bankregler kallad Basel III. Syftet är att i ännu högre grad än idag göra bankerna mer motståndskraftiga mot framtida ekonomisk kriser samtidigt som man undviker allt för höga kapitalkrav på europeiska banker så att de kan behålla sin internationella konkurrenskraft. Förslaget som ska behandlas av Europaparlamentet och ministerrådet innehåller också skärpta övervakningsregler för de myndigheter som kontrollerar bankerna.
OECD skriver ned tillväxtprognos för euroländerna
Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD räknar med att tillväxten i euroländerna i år blir 1,9 procent, enligt den senaste rapporten som publicerades i dag onsdag. Det är en liten nedjustering med 0,1 procentenheter jämfört med den förra prognosen från september. För den ekonomiska motorn Tyskland skrivs tillväxtprognosen ned något mer, med 0,3 procentenheter till 1,6 procent. Den svenska ekonomin väntas växa med 2,5 procent.
EU-domare: ECB:s stödköp okej
I ett utlåtande anser EU-domstolens generaladvokat Melchior Wathelet på torsdagen att Europeiska centralbankens stödköp av krisande euroländers statsobligationer under eurokrisen i det så kallade PSPP-programmet inte låg utanför ECB:s befogenheter. Det är den tyska författningsdomstolen som bett EU-domstolen utreda huruvida stödköpen inkräktade på medlemsländernas befogenheter. EU-domstolen följer i en majoritet av fallen generaladvokatens utlåtande.
Tysk domstol: Inte fel hjälpa krisländer
Den tyska författningsdomstolen menar att Europeiska centralbankens löfte om stödköp av euroländers statsobligationer inte strider mot tysk grundlag.
Calmfors: Låt euroländer gå i konkurs
I en debattartikel i DN skriver den inflytelserike ekonomiprofessorn Lars Calmfors att euroländerna bör skrota idén om att stärka det finanspolitiska samarbetet. I stället föreslår han ett fördragsfäst förbud mot krislån till vacklade euroländer.
”Det skulle tvinga privata långivare att bli mer försiktiga med sina lån och därmed minska riskerna för statsfinansiella kriser. Om sådana ändå uppstår, bör stater tillåtas gå i konkurs och en fördjupad bankunion användas för att hantera följderna”, skriver Calmfors.
EU-revisorer: Kommissionen var inte redo på finanskris
Enligt EU:s revisionsrätt var EU-kommissionen inte förberedd när de första förfrågningarna från medlemsländer om krislån under finanskrisen 2008 eftersom varningssignaler passerade obemärkta.
Tyskland: Blankt nej till gemensam bankhjälp
Tyskland går emot EU-kommissionen och Frankrike och menar att en gemensam bankgarant för euroländerna är oacceptabel.
EU-domstolen: statspapperköp i princip okej
I ett preliminärt utlåtande ger EU-domstolen grönt ljus till Europeiska centralbankens program för stödköp av statsobligationer. >>>
Draghi redo räcka euroländer en hjälpande hand
ECB-chefen Mario Draghi säger att han är beredd att köpa krisande euroländers statsobligationer.
Juncker: Krisen ännu inte över
Efter helgens bankkrasch i Portugal varnar EU-kommissionens tillträdande chef Jean-Claude Juncker för att den ekonomiska situationen fortsatt är bräcklig. Samtidigt får EU:s nya bankregler beröm från bankanalytiker. >>>
Debatt i andra medier

