Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Författningsdomstolen i tyska Karlsruhe hade tidigare tillfrågat EU-domstolen råd i frågan. Arkivbild.

Tysk domstol: Inte fel hjälpa krisländer

BRYSSEL 21 juni 2016

Den tyska författningsdomstolen menar att Europeiska centralbankens löfte om stödköp av euroländers statsobligationer inte strider mot tysk grundlag.

Under hösten 2012 meddelade Europeiska centralbanken, ECB, att den var beredd att stödköpa statsobligationer på andrahandsmarknaden för att få ned de höga räntor som vissa krisande euroländer tvingades betala för att låna pengar inom det så kallade OMT-programmet.

”OMT-programmet utgör […] ingen författningsrättsligt relevant risk för den tyska förbundsdagens rätt över budgeten” heter det i ett uttalande från författningsdomstolen som därmed godkänner ett eventuellt deltagande i programmet för landets centralbank.

Närmare 40 000 tyskar hade lämnat in en klagan till domstolen. De oroades för att stödköpsprogrammet, som ännu inte använts, skulle utgöra en risk för tyska skattebetalare.

Vintern 2014 hänvisade den tyska författningsdomstolen, som då tvekade på programmets laglighet, frågan till EU-domstolen. I juni 2015 slog EU-domstolen fast att OMT-programmet inte strider mot EU-lag.

Löftet från ECB från 2012 innebar att centralbanken lovar att köpa ett obegränsat antal statsobligationer från euroländer som redan fick krislån från någon av EU:s krisfonder. Löftet, som gavs under sensommaren 2012, fick finansmarknaden att lugna sig och räntorna på statsobligationer att sjunka till mer hållbara nivåer.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret