Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Svenskar mest intresserade av arbetsmiljö

BRYSSEL 12 oktober 2009

Svenskarna är mest intresserade i Europa av arbetsmiljön, visar en ny undersökning. Det är den näst viktigaste faktorn för att ta ett nytt jobb, endast lönen är viktigare.


Svenskarna är mest intresserade av arbetsmiljö i Europa, visar en ny undersökning. På frågan vad som betyder mest när man söker ett nytt jobb svarade 53 procent av svenskarna arbetsmiljön som en av de vikigaste faktorerna, vilket var mer än i något annat EU-land.

Genomsnittet i EU låg på 36 procent och i Rumänien ansåg 16 procent av arbetsmiljön var viktig. I Sverige var det var endast lönen som fler svenskar tyckte var viktigt för att ta ett nytt arbete.Undersökningen belyser även skillnader mellan mäns och kvinnors attityd till arbetsmiljöfrågor. Andelen män som ansåg att arbetsmiljö var viktigt för att ta ett nytt jobb var 47 procent medan den var 60 procent hos kvinnor i Sverige. Däremot verkar kvinnorna fästa större vikt vid arbetstiderna än vad männen gör (26 respektive 19 procent).Jukka Takala, direktör på Europeiska arbetsmiljöbyrån som har beställt undersökningen, säger att kvinnors arbetsmiljörisker tenderar att underskattas.

– Problemen att förena arbetsliv och familjeliv, de dubbla arbetsbördor som kvinnor fortfarande har i oproportionerligt hög grad och det faktum att större tonvikt läggs på olycksfall i arbetet än på yrkesrelaterade sjukdomar, vilket medför att mansdominerade sektorer och yrken uppmärksammas mer, är några av de nya utmaningar som vi måste ta itu med.Tre av fyra svenskar tror att arbetsmiljön riskerar att försämras i hög grad eller i viss mån på grund av den ekonomiska krisen medan en av tio tror att den inte påverkas alls av krisen. Det är framför allt kvinnor (83 procent) som oroar sig i förhållande till männen (67 procent). Oroligast är litauerna där 82 procent befarar att arbetsmiljön kommer att försämras.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret