EU-lag kan hindra svensk pappaledighet
23 februari 2010 | Obligatorisk mammaledighetKvinnor ska tvingas att stanna hemma i sex veckor i anslutning till förlossningen. Det är ett av förslagen som jämställdhetsutskottet på tisdagen röstar om i ett direktiv om förlängd mammaledighet. Utskottet vill möjliggöra för pappaledighet, men inte under de första sex veckorna.
I dag röstar EU-parlamentets jämställdhetsutskott om förlängs mammaledighet från 14 till sammanlagt 20 sammanhängande veckor. Förslaget har vållat stor debatt, främst eftersom sex veckor i anslutning till förlossningen skulle bli obligatoriska, för mammor.
I diskussioner i ministerrådet har den svenska regeringen argumenterat för att medlemsstaterna själva bör få bestämma om ledigheten ska vara obligatorisk eller inte.
– Sveriges utgångspunkt är att ledigheten ska vara en rättighet och inte ett tvång för individen. Vi vet att det finns många kvinnor som gärna har kvar en viss kontakt med arbetsmarknaden men det här blir en tvångströja där hela principen blir fel, säger Gustaf Lindgren, svensk EU-diplomat.
Förslaget skulle sjösättas redan för ett år sedan men godkändes då inte av parlamentet. Det har nu arbetats om och flera delar har skrotats. Kvarstår gör däremot delar som säger att kvinnor inte ska kunna sägas upp under graviditeten och barnets första sex månader. Gravida kvinnor ska inte heller tvingas till nattarbete och de ska ha rätt till hela lönen under de första sex lediga veckorna. Därefter ska de få minst 85 procent av lönen.
Ett annat förslag gör det möjligt för män att ta ut pappaledighet. Pappaledigheten skulle inte vara obligatorisk men medlemsstaterna uppmanas att garantera att alla yrkesarbetande pappor ska ha möjligheten att ta ut pappaledighet.
EU-parlamentariker Eva-Britt Svensson, som är ordförande i jämställdhetsutskottet, säger till TT att hon tror att förslaget om längre mammaledighet kommer gå igenom men är mer tveksam till pappaledigheten.
– Många är rädda att förlora möjligheten till längre mammaledighet om man nu också skulle blanda in pappaledighet, säger Svensson.
Kommissionen presenterade förslaget redan i mars förra året och den svenska regeringen har sedan dess försökt få bort fixeringen på mammor och istället arbeta för att reglerna ska kunna genomföras även i länder där systemet baseras på föräldraledighet. Då skulle de svenska reglerna inte behöva ändras. Utskottets omröstning avgör inte frågan men kommer att vara vägledande inför parlamentets omröstning i mars.