Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Olli Rehn, EU:s ekonomikommissionär, håller ett vakande öga på Grekland.

Grekland under fortsatt bevakning

16 mars 2010 | Räddningspaket från euroländer klart.

Om Grekland riskerar konkurs är det euroländerna som kommer att gå in och rädda landet. Finansministrarna från övriga EU-länder sade sig vara nöjda med lösningen på dagens möte i Bryssel. Anders Borg vill dock fortfarande se att Internationella valutafonden IMF involveras.

Efter att finansministrarna från eurogruppen kom överens om detaljerna för ett eventuellt grekiskt räddningspaket på måndagskvällen, godkände även de övriga finansministrarna i EU det i dag. Sveriges företrädare Anders Borg (M) är nöjd med måndagens ”tekniska framsteg” som presenterades på tisdagens möte i Bryssel.
– Det är bra att det nu finns tekniska förutsättningar för hjälp om det behövs. Grunden är att Grekland måste ha en finanspolitik som vinner förtroende, säger Anders Borg.

Uppgörelsen hålls fortfarande hemlig på grund av de effekter den kan ha på finansmarknaderna. Detaljer som har sipprat ut är att det sannolikt handlar om bilaterala lån som kan ges av enskilda euroländer till Grekland. I nuläget finns inga planer på att involvera övriga EU-länder.
– Det är euroländerna som har valt det här greppet och då är det deras skattebetalare som står för notan, säger Anders Borg.

Vid finansministrarnas möte för en månad sedan diskuterades ett ingripande av den Internationella valutafonden, IMF. Det gillades dock inte av medlemmarna i eurogruppen. Sedan dess har Grekland lagt fram ännu ett åtgärdsprogram på cirka fem miljarder euro, till de övriga euroländernas förnöjelse. Tyskland har också lagt fram planer på en europeisk räddningsfond som skulle kunna ta form om några år. Anders Borg anser fortfarande att IMF borde ha en roll att spela i det grekiska dramat.
– Jag tycker det är bra om man kan dra nytta av IMF:s expertis, de har kompetensen att driva den här typen av stödprogram.

Vad förlorar man på att IMF inte kommer med?
– Dels tappar man kompetens och ett mått av trovärdighet. Nu får vi kompensera med ett bra grekiskt program och med en uppföljning från kommissionens sida, säger Anders Borg till Europaportalen.

Nästa kritiska anhalt för Grekland blir i april då regeringen måste ut på marknaden för att få in 20 miljarder euro för gamla lån som förfaller. Först då prövas de grekiska åtgärdsprogrammen ordentligt. I mitten på maj ska Grekland även rapportera in till EU-kommissionen hur utvecklingen av kostnaderna för pensions- och sjukvårdsförsäkringarna går samt den övergripande ekonomiska utvecklingen under 2011 och 2012.
– Greklands framsteg kommer att fortsätta att övervakas, sade EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn efter dagens möte.

Det är stats- och regeringscheferna i det Europeiska rådet som tar beslut om ett eventuellt räddningspaket ska sjösättas.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret