Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Inflationen allt högre i Sverige

2 mars 2010 | Svensk ekonomi:

På ett år har den svenska inflationen ökat från 2,0 till 2,7 procent och har nu den sjätte högsta inflationen i EU, enligt ny statistik från EU:s statistikbyrå Eurostat.

Med en inflation på 2,7 procent ligger Sverige betydligt över EU-genomsnittet 1,7 procent. Skillnaden mot euroländerna är ännu högre där inflationen legat stadigt runt 1,0 procent. I februari väntas den sjunka till 0,9 procent. Den Europeiska centralbankens inflationsmål ligger på två procent, vilket även är det svenska målet. Det kan innebära att riksbanken inom en snar framtid höjer reporäntan för att få ner inflationen i Sverige.

Statistiken från Eurostat visar att den ekonomiska utvecklingen varierar kraftigt i EU-länderna. Till exempel har inflationen i Lettland sjunkit ner under nollstrecket och ligger på - 3,3 procent, vilket innebär en deflation. I andra änden på spektrumet ligger Ungern med en inflation på 6,2 procent.

Även arbetslöshetssiffrorna visar på stor variation mellan länderna i unionen. Nederländerna ligger bäst till med 4,2 procent medan Lettland, där mer än var femte är arbetslös, tampas med stora ekonomiska och sociala problem. Även i sydeuropeiska länder som Spanien och Portugal är arbetslösheten stor och facken genomför demonstrationer mot nedskärningar i den offentliga sektorn. I Grekland, vars ekonomi är den som är sämsta i EU, förbereds ytterligare nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet.

Arbetslösheten i euroländerna låg i januari 2010 på 9,9 procent. I unionen som helhet var den 9,5 procent. Det är en ökning från 8,5 respektive 8,0 procent i januari 2009. I Sverige ligger arbetslösheten något lägre på 9,1 procent.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret