Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Tysk domstol stoppar datalagringsdirektivet

3 mars 2010 | Strider mot författningen.

Den tyska författningsdomstolen anser att den tyska implementeringen av EU:s datalagringsdirektiv strider mot konstitutionen. Nu måste all data som sparats i Tyskland omedelbart raderas.

På tisdagen kom domen från den tyska författningsdomstolen om EU:s datalagringsdirektiv. Utslaget är otvetydigt: sättet hur Tyskland har implementerat direktivet strider mot den tyska författningen. Domstolen anser att den tyska lagen går emot rätten att förbli hemlig i användandet av telekommunikationer. Det finns även för bristfälliga standarder för datasäkerhet, skriver tyska medier.

Direktivet säger att alla operatörer måste spara all data om människors mejlkontakter, sms och mobilsamtal under mellan sex månader och två år. I Tyskland infördes direktivet 2008 och datan har där sparats i sex månader. De uppgifter som har sparats ska nu ”förstöras omedelbart”, sade domstolens orförande Hans-Jürgen Papier.

Domen påpekar att lagen ger stora möjligheter att kartlägga personligheter eller rörelsemönster. Eftersom det kan missbrukas utan att medborgaren kan få reda på det framkallar lagen ”en känsla av att vara övervakad”. 

Sverige dömdes nyligen i EU:s domstol för att inte ha infört datalagringsdirektivet i svensk lag i tid. Regeringen har aviserat att det inte kommer att ske före valet. 

Den tyska domen rör endaste den tyska implementeringen av datalagringsdirektivet, inte direktivet som sådant. 

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret