Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Hemlig EU-rapport sågar datalagringsdirektivet

15 april 2010 | Kan komma att ändras

Datalagringsdirektivet har inte bidragit till minskad brottslighet. Detta enligt en hemlig rapport som EU-kommissionen låtit göra skriver den norska tidningen Aftenposten. Experter tror nu att direktivet kan komma att ändras.

En hemligstämplad rapport från EU-kommissionen som analyserat datalagringsdirektivets effekter visar flera svagheter i direktivet. Enligt Aftenposten finns det inte några bevis för att direktivet leder till fler lösta brott. Det ska heller inte finnas någon statistik som talar om en minskad kriminalitet eller högre grad av lösta brott.
– Det här kommer troligtvis att leda till ändringar i direktivet, säger professor Finn Arnesen en av Norges ledande EU-jurister, till Aftenposten.

Rapporten slår ändå fast att trafikdata är viktigt för att bekämpa kriminalitet. Siffrorna är emellertid osäkra eftersom flera länder bara har haft datalagringsdirektivet under kort tid. Storbritannien, Tyskland och Frankrike är storförbrukare av trafikdata, medan andra länder använder det i mindre skala.

Hallstein Bjercke, direktör på branschorganisationen IKT-Norge, säger att rapporten är så allvarlig att hela direktivet kan komma att återkallas och att den kommer samtidigt som det i EU råder en stor osäkerhet kring direktivet.
– Jag är övertygad om att det minst kommer att bli ändringar i direktivet, säger han till Aftenposten.

Ett viktigt mål med datalagringsdirektivet har varit att skapa lika villkor i IT-näringen, något som enligt rapporten heller inte har skett.

Sverige hör till ett av de länder som, trots påtryckningar, ännu inte har infört direktivet. Ulf Wallentheim, ämnesråd på justitiedepartementet, har inte läst rapporten men säger att Sverige ändå är skyldiga att införa datalagringsdirektivet.
– Det finns uppgifter från polisen om att datalagringsuppgifterna behövs för att lösa viss typ av brottslighet. Det är ingen som ifrågasätter polisens behov av uppgifterna, säger Wallentheim.

EU:s datalagringsdirektiv säger att telefon- och internetoperatörer måste spara uppgifterna om kundernas kommunikation i mellan sex månader och två år. Syftet är att det ska underlätta för polisen att lösa brott.

Linn Eriksson

Skicka epost
Linn Eriksson

Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret