Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Officiell bild. Utrikesminister William Hague, finansminister George Osborne och vice premiärminister Nick Clegg.

Brittisk bankskatt kan vara på väg

24 maj 2010 | Nedskärningsbesked i dag

Nu börjar den nya regeringens arbete med att få ordning på det brittiska budgetunderskottet. Under söndagen kom uppgifter om att Storbritannien överväger en bankskatt, enligt The Independent on Sunday.

– Det är sannolikt att en bankskatt kommer att införas. Det är helt i linje med deras hållning före valet, säger Martin Weale, chef för tankesmedjan The National Institute of Economic and Social Research i London.

Enligt The Independent on Sundays källor skulle skatten dra in motsvarande 90 miljarder kronor till statskassan och avhjälpa det massiva budgetunderskott, som enligt brittiska finansdepartementet är världens största på motsvarande 1800 miljarder kronor.
– Hittills har det inte kommit några reaktioner från marknaden, men en bankskatt skulle ju innebära en välkommen källa av stabilitet även för den, säger Martin Weale.

G20-gruppen ska diskutera möjliga bankskatter på sitt möte i juni, men nu verkar det alltså som att Storbritannien är beredda att agera självständigt.
– Banksektorn är väldigt stor här och det är eventuellt en mer angelägen fråga för Storbritannien är vad det är för många andra länder, säger Martin Weale, som inte alls är förvånad över spekulationerna.

Om regeringen föreslår en bankskatt kommer den att presenteras i den ordinarie budgeten, som kommer senare i juni. I dag presenterade den konservative finansministern George Osborne en rad akuta nedskärningar. Närmare 70 miljarder ska sparas genom att bland annat skrota en sparfond där regeringen bidrar till britternas sparande till sina barn. Enligt de första uppgifterna hamnar de största besparingskraven på departementen för samhällsbyggnad (som bland annat har hand om landsbygdsutveckling) transport- och utbildningsdepartementen. Finansminister George Osborne inledde med att säga att regeringen ”ska skära försiktigt” och har kommit fram till "den snabbaste och mest kollegiala utgiftsöversynen i historien". Inga nya tjänstemän får anställas förutom på nyckelpositioner, ministrarna förväntas resa kollektivt i tjänsten eller använda sig av regeringens bilpool.

Elin Roumeliotou
Redaktör
Elin Roumeliotou
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret