Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
Storbritannien och EU vill öka trycket på Ryssland
Storbritannien och EU planerar att öka trycket på Ryssland och stärka försvarssamarbetet, rapporterar Reuters. EU:s utrikesrepresentant Kaja Kallas träffar den brittiske utrikesministern David Lammy och försvarsministern John Healey i London i dag tisdag.
– Det är viktigt att vi förbättrar vårt partnerskap med EU och arbetar tillsammans för att avsluta detta krig och säkra alla våra medborgares trygghet, sade Lammy om kriget i Ukraina.
Mötets fokus blir samordning kring Ukraina och ökad ekonomisk press på Ryssland. De ska även diskutera åtgärder mot hybridhot som cyberattacker och rysk desinformation, samt initiativ för att öka europeiska försvarsutgifter.
Svensk militär fortsätter träna ukrainare i England
Medan toppmötena och utspelen kring kriget i Ukraina avlöser varandra fortsätter svensk militär att träna ukrainska soldater på den engelska landsbygden, rapporterar Ekot. Flera andra länder finns också på plats och just nu är det ett 70-tal svenskar som tränar runt 150 ukrainare.
– Sjukvård, vapenhantering och kommunikation. Vi får lära oss mycket viktigt, säger Oleksandr till Ekot.
Starmer har fått 20 länder för fredsplan i Ukraina
Storbritanniens premiärminister Keir Starmer har samlat omkring 20 länder som vill stödja Ukraina efter ett eventuellt eldupphör, rapporterar Financial Times. Länderna, som beskrivs som "främst europeiska och samväldespartners", höll möte denna vecka medan intensiva samtal pågick för att säkra vapenvila mellan Ukraina och Ryssland.
Storbritannien och Frankrike har erbjudit sig att skicka trupper till Ukraina för att säkra en eventuell vapenvila. Starmer arbetar nära Frankrikes president Emmanuel Macron för att utforma en fredsplan som ska presenteras för USA:s president Donald Trump.
Storbritannien öppnar för gemensam försvarsfinansiering i Europa
Storbritanniens utrikesminister David Lammy stödjer skapandet av en ny fond för Europas försvar, rapporterar Financial Times.
– Vi i Storbritannien är öppna för sådana initiativ eftersom detta handlar om europeisk säkerhet, sade Lammy under ett besök i Japan.
Uttalandet kommer efter att EU denna vecka undersökt möjligheter att samla in betydande summor för försvar över hela kontinenten. Flera förslag som skulle inkludera Storbritannien har diskuterats, bland annat en europeisk upprustningsbank.
EU-länder överväger att beslagta ryska tillgångar värda 200 miljarder euro
Frankrike och Tyskland, som tidigare motsatt sig beslagtagande av frysta ryska tillgångar, diskuterar nu med Storbritannien och andra länder hur tillgångar värda över 200 miljarder euro skulle kunna användas, rapporterar Financial Times. Ett förslag är att beslagta tillgångarna om Ryssland bryter mot ett framtida vapenstilleståndsavtal med Ukraina. Hittills har man bara använt de räntevinster som tillgångarna genererat för att stödja Ukraina. Sverige hör till de EU-länder som länge förespråkat att använda hela potten av frysta ryska tillgångar för att hjälpa Ukraina.
Från grönmålning till grönviskning – ny trend bland företag
Jämfört med för några år sedan har det skett en markant förändring i företagens attityder till att skylta sitt hållbarhetsarbete, rapporterar nyhetsbrevet Green Daily Bloomberg. Då varnades det för företag som ägnade sig åt att försköna sitt klimat- eller miljöarbete, så kallad grönmålning eller greenwashing.
Nu syns en ny trend som kan kallas grönviskning eller att gröntiga på engelska greenhushing. Trenden beskriver skillnaden mellan var företagen rapporterar in till myndigheter som insatser för klimat och miljö och vad man skyltar med utåt mot kunder och marknad. År 2024 höll 63 av de 100 största börsnoterade företagen i Storbritannien tillbaka marknadsföringen för sitt arbete med miljöskydd, enligt en analys från marknadsundersökningsföretaget Connected Impact.
Europeiska ledare tar fram ny fredsplan för Ukraina
– Vi måste förvandla Ukraina till ett stålpiggsvin som är oätbart för potentiella inkräktare, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter söndagens krismöte i London. Ledare från Europa och Kanada möttes för att visa enad front efter Donald Trumps verbala attack mot Volodymyr Zelenskyj på fredagen. Sverige är redo att bidra med säkerhetsgarantier, så länge USA står bakom.
Få konkreta resultat när Starmer mötte Trump i Vita huset
Storbritanniens premiärminister Keir Starmer träffade USA:s president Donald Trump i Vita huset i går torsdag Mötet handlade främst om kriget i Ukraina och de pågående fredsförhandlingarna mellan USA och Ryssland. Starmer försökte övertyga Trump om att inkludera Ukraina och europeiska ledare i förhandlingarna, men fick inga tydliga löften, rapporterar Yle. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj väntas träffa Trump under fredagen.
Brittiskt toppmöte om Ukraina: Sverige inbjudet
Storbritanniens premiärminister Keir Starmer har bjudit in ett 20-tal europeiska ledare till ett toppmöte om Ukraina på söndag, rapporterar TT/GP. Bland deltagarna finns Sverige samt Frankrike, Tyskland och Turkiet.
Mötet följer efter en rad diplomatiska insatser där både Storbritanniens premiärminister Keir Starmer och Frankrikes president Emmanuel Macron träffat den amerikanske presidenten Donald Trump för att försöka förhindra en förhastad vapenvila med Ryssland.
Storbritannien deltar i EU:s försvarssamtal
Storbritannien närmar sig EU i diskussioner om ett gemensamt europeiskt försvarssamarbete, uppger Financial Times. Bakgrunden är en växande oro för att USA:s säkerhetsgarantier kan försvagas. Den brittiska finansministern Rachel Reeves kommer denna vecka att delta i samtal med europeiska motparter under G20-mötet i Kapstaden. Ett förslag som diskuteras är en särskild försvarsbank för att finansiera upprustning i Europa.
Debatt i andra medier









