Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Greklands kris förändrar synen på eurosamarbetet

6 maj 2010 | Extra toppmöte

I dag torsdag röstar det grekiska parlamentet om det treåriga finansiella program som den grekiska regeringen, EU och IMF har enats om. Paketet innehåller en rad åtgärder som ska sjösättas omedelbart. Dit hör en höjning av mervärdesskatten med två procentenheter, höjda punktskatter på bensin, tobak och alkohol, flera drastiska nedskärningar i den offentliga sektorn och sänkta pensioner.

– Vi tror att vanliga tjänstemän och arbetare inser att man måste bita i det sura äpplet. Utmaningen just nu är få respit hos folket tills man kan visa på långsiktiga resultat, säger Håkan Malmqvist, Sveriges ambassadör i Aten.

Gårdagens urspårade demonstrationer ledde till att tre personer dog när brandbomber kastades in i en bank. Den händelsen kan påverka hur oppositionspartiets Ny Demokratis ledare Antonis Samaras ställer sig till omröstningen, tror Håkan Malmqvist.

I morgon kväll hålls ett extra toppmöte för euroområdets stats- och regeringschefer om krisen i Grekland. Formellt ska mötet godkänna de framförhandlade lånen till Grekland något som enligt en EU-diplomat ” tar fem minuter”. Den viktiga delen av mötet blir de efterföljande diskussionerna om vilka lärdomar som euroländer kan dra av den grekiska krisen.

Inför mötet har den tyska förbundskanslern Angela Merkel upprepat sitt tidigare krav på förändringar i EU-fördraget för att straffa de länder som missköter sig. Frågan är dock hur allvarligt man ska ta på det tyska kraven. ”De är mer för inrikes bruk” menar en EU-diplomat som Europaportalen har talat med. Han tror snarare att kommissionen på toppmötet kommer att försöka sälja in sitt förslag som antas innehålla krav på förhandsgranskning av euroländernas statsbudgetar och möjligheten att dra in EU-bidrag för länder som missköter sig.

Och medan Grekland har beslutat att låna sig ur krisen, rasar en debatt bland ekonomer och kommentatorer om eurosamarbetets hållbarhet. Skribenter i bland annat Financial Times föreslår att Grekland ”tar en paus” från valutaunionen för att återvända i ett mer städat skick. Ledarskribentent George Irvin i brittiska Guardian kritiserar ECB för långsamhet och menar att Grekland borde göra som Argentina och låta lånen förfalla stället för att leva under IMF järnhårda krav.

Andra anser att inträdet i en valutaunion är oåterkalleligt, inte minst för att det är både politiskt och ekonomiskt krävande att lämna en valutaunion. Den nyinförda valutan skulle då behöva devalveras, kräva omfattande reformer och resultera i höga räntor på utlandslån, skriver Barry Eichengreen, professor i ekonomi och statsvetenskap vid University of California. Men han konstaterar också att det allra största hindret för att lämna EMU är krånglet. Allt från skattesystem och utlandslån till hyreskontrakt och vanliga läskmaskiner måste göras om, skriver han i en rapport. Rent juridiskt är det är det sannolikt möjligt även om det inte finns ett regelverk för utträde, enligt ett inofficiellt dokument från ECB som Europaportalen tagit del av. Debatten om euron och den grekiska krisen lär dock fortsätta länge än.

Mer fakta

Elin Roumeliotou
Redaktör
Elin Roumeliotou
Redaktör
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret