Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Läsartext: Kompromisser kan sätta demokratin ur spel

Thorbjørn Jagland 3 maj 2010 | TV-serien South Park censurerades

Yttrandefriheten hotas idag inte bara i Europa utan i hela världen. Google har lämnat den kinesiska marknaden efter farhågor om censur och det amerikanska tv-programmet ”South Park” censurerades för en skildring av profeten Muhammed. Om vi tillåter oss att kompromissa om yttrandefriheten sätts hela demokratin ut spel, det skriver Europarådets generalsekreterare och ordföranden i den norska Nobelkommittén, Thorbjørn Jagland.

Situationen för fängslade redaktör Eynulla Fatullayev ger anledning till djup oro. Han har i tre år, på tvivelaktiga grunder, varit fängslad av de azerbajdzjanska myndigheterna. Fatullayev är en prisbelönt journalist som enbart gjorde sitt jobb. Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna beslutade förra månaden att han omedelbart bör friges.

Enligt domstolens beslut hade Azerbajdzjan hade brutit mot tre artiklar i Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna, inklusive artikel 10 om rätten till yttrandefrihet. Azerbajdzjan undertecknat Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna i januari 2001 och ratificerade den i april 2002. Genom undertecknandet är Azerbajdzjan juridiskt bundet att följa domstolens utfall.

Vad som också oroar mig är situationen för konstnären Lars Viks och tecknaren Kurt Vestergaard. De har båda fått motta dödshot, och Vestergaard undkom nätt och jämnt ett mordförsök. Båda är hotade av islamiska extremister för sina karikatyrer av Muhammed och islam. Även om de inte sitter i fängelse kommer hot om våld att göra deras liv till ett fängelse.

Som generalsekreterare för Europarådet anser jag starkt att yttrandefriheten är grundläggande för våra värderingar, och något som alla 47 medlemsstater alltid måste försvara, utan vare sig kompromisser eller ursäkter.

När vi idag firar pressfrihetens dag ser vi att yttrandefriheten hotas inte bara i Europa utan i hela världen. Google lämnade den kinesiska marknaden på grund av farhågor om censur. En episod av det populära amerikanska komediprogrammet "South Park" censurerades efter att seriens skapare fått motta hotelser från muslimska extremister för sin skildring av profeten Muhammed.

År 2010 firar vi 60 år med den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. Artikel 10 i konventionen garanterar yttrandefriheten – inte som en absolut rättighet, utan som en grundläggande rättighet som måste vägas mot andra rättigheter och även medför vissa skyldigheter.

Däremot har vi inte råd att tolka artikel 10 på ett sätt som underminerar själva strukturen i vårt samhälle. Yttrandefriheten skyddar friheten i Europa och utgör själva kärnan i vår europeiska identitet. Våra liberala och sekulära kulturer kräver en diskussion om skillnader. Yttrandefriheten är det verktyg som möjliggör för integration av olika kulturer, traditioner, religioner och trosuppfattningar i ett gemensamt europeiskt hem. Vi kan inte tillåta uppvigling till våld och hat, men jag är en kraftfull försvarare både till rätten att kritisera regeringar, politiska ledare, religioner, deras myter och deras idéer, så väl som människors rätt att protestera – fredligt – mot sådan yttrandefrihet, oavsett om det är genom artiklar, TV-program, konst eller karikatyrer.

Om vi tillåter oss att kompromissa om yttrandefriheten sätts hela demokratin på spel. Utan yttrandefrihet finns ingen frihet alls. Pressfrihetens dag är dagen att minnas det, men även att göra någonting åt det.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret