Paulsen backar efter avslöjande

Publicerad: 2 jun 2010 kl 14:33
Uppdaterad: 2 jun 2010 kl 15:51
Marit Paulsen (FP) backar när det visar sig att namninslamlingen handlar om datalagringsdirektivet.
Marit Paulsen (FP) backar när det visar sig att namninslamlingen handlar om datalagringsdirektivet.Bild: Europaparlamentet

Efter Europaportalens avslöjande att tre svenska parlamentariker skrivit på ett upprop för att inkludera även sökmotorer i datalagringarkivet, drar nu Marit Paulsen (FP) tillbaka sin signatur.

Direkt efter att Europaportalen inledde sin granskning av förslaget drog Cecilia Wikström (FP) tillbaka sin signatur. Hon hävdade att hon inte hade insett att den skriftliga förklaringen hade något med datalagringsdirektivet att göra.

I ett mejl till Europaportalen meddelar Marit Paulsen på onsdagen att hon också drar tillbaka sin signatur från uppropet. Hon har samma förklaring som Cecilia Wikström: att hon inte insett vad hon skrivit under.
– Det är banne mig typiskt. Jag brukar vara väldigt restriktiv med vad jag skriver på. De har inte skrivit ut vad det handlar om, det är lite oschyst att inte skriva det öppet, säger en upprörd Marit Paulsen (FP) på telefon från Bryssel.

Enligt uppgifter till Europaportalen har totalt nio ledamöter dragit tillbaka sin underskrift från förslaget. Cecilia Wikström (FP) skickade på tisdagen ut ett mejl till samtliga ledamöter där hon varnade för att de kan ha lurats av skriva på utan att veta att förslaget handlar om datalagringsdirektivet. Av de nio som har dragit tillbaka sitt stöd finns fyra liberaler och fem socialdemokrater. 

Europaportalen kunde på tisdagen avslöja att det pågår en namninsamling bland parlamentarikerna med syftet att inkludera även sökmotorer i datalagringsdirektivet. Förslaget skulle innebära att sökningar på exempelvis Google eller Yahoo måste sparas mellan sex månader och två år.
– Jag trodde att det handlade om utnyttjande av barn. Kopplingen till datalagringsdirektivet ligger ju dold i en hänvisning, säger Marit Paulsen.

Elin Roumeliotou

s

Redaktör

Kommentarer

Erik Johansson
2 jun 2010 kl 16:26

Nu har Marit Paulsen (fp) åkt dit igen! I december erkände hon att hon hade röstat för att behålla EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP). Nu har hon avslöjats som anhängare av EU:s "Stasidirektiv" om trafikdatalagring.

brantan
2 jun 2010 kl 23:01

Hur "drar man tillbaks" en signatur?
Kan någon förklara?

I min värld är signaturen "sign off".
Jag ska villigt erkänna att jag inte är insatt i politik så jag är väl ett dumt får.

Sunken
3 jun 2010 kl 6:25

Hon är alltså i princip inte emot att alla sökningar sparas för godtyckliga syften, utan bara emot det ifall det sker inom ramarna för ett visst namngivet lagstiftningskomplex.

Steef
3 jun 2010 kl 22:56

Ja, det är högst märkligt att de försöka komma undan med att
"vi visste inte att det handlade om datalagringsdirektivet".

Det spelar väl ingen större roll vad det ingår i för direktiv. Det är principen, för i helvete!

Erik Johansson
4 jun 2010 kl 8:37

Det verkar inte finnas något slut på folkpartiets brutalisering. Med tanke på denna auktoritära utveckling är Marit Paulsens stöd för integritetskränkningar knappast ett misstag...