Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
– Höjda mål vore att kasta bort sitt eget förhandlingskort, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Reinfeldt tror inte på höjda klimatmål

16 juni 2010 | Ratar 30-procentsmålet

EU-kommissionens meddelande om att klimatmålen kan höjas har inte fått gehör i Sverige. Klimatkommissionär Connie Hedegaard ville väcka debatt när hon presenterade en analys som visade att det är möjligt att höja utsläppsmålen till 30 procent istället för de överenskomna 20 procenten.

– Vi trodde att vi var ambitiösa när vi satte 20- procentsmålet till 2020. Nu vet vi att vi kan göra mer, sa Connie Hedegaard när hon presenterade analysen i Bryssel.

Men den svenske statsministern är inte med på noterna.
– Jag är övertygad om att det vore att kasta bort sitt eget förhandlingskort när övriga världen inte visar något intresse för höjda mål, säger Fredrik Reinfeldt om förslaget.

På onsdagseftermiddagen träffade Fredrik Reinfeldt riksdagens EU-nämnd för att svara på frågor inför torsdagens EU-toppmöte som bland annat handlar om EU2020 och de gemensamma klimatmålen. Enligt Reinfeldt är det inte aktuellt för EU-länderna att höja målen om inte fler utvecklade länder gör samma sak.
– Däremot har vi ett svenskt nationellt mål om 40 procents utsläppsreducering. Det gör oss bäst i världen, tillsammans med Tyskland, sa Reinfeldt.

Enligt statsministern är ett av de största problemen med klimatförhandlingarna i dagsläget att det är oklart om vilken legal status förhandlingarna har.
– The Copenhagen Accord har varit mer framgångsrikt än det lät. Många har anslutit sig och gjort nationella åtaganden. Frågan är bara vilken legal status The Copenhagen Accord har, kontra den övriga FN-ledda processen, säger Fredrik Reinfeldt.

Elin Roumeliotou
Redaktör
Elin Roumeliotou
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret