Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
De ekonomiska vinsterna med euron är mycket beskedliga medan de ekonomiska riskerna är betydande, skriver Sjöstedt.

Debatt: Euron i djup kris

Jonas Sjöstedt (V) 2 september 2010 | Slutreplik eurodebatten

I valet mellan kartan och verkligheten väljer Folkpartiet tvärsäkert den egna ideologiska kartan där euron framstår som problemfri. Men att snabbansluta oss till euron är en i grunden oansvarig politik. Det skriver Jonas Sjöstedt (V) i slutreplik till EU-minister Birgitta Ohlsson (FP).

Folkpartiets politiska karta kan berätta att euron är ett utmärkt projekt som ger välstånd, inflytande och tillväxt. Verkligheten visar att euron är i djup kris, att de ekonomiska vinsterna med en gemensam valuta är mycket beskedliga medan de ekonomiska riskerna är betydande för ett land som påtvingas en valutapolitik som inte passar de egna ekonomiska förutsättningarna. I valet mellan kartans och verklighetens helt olika bilder väljer Folkpartiet tvärsäkert den egna ideologiska kartan.

Men faktum kvarstår. På de få år som euron har existerat så har valutan bevisat såväl att den förhindrade länder att effektivt bekämpa överhettning som att den nu gör det svårare för länder att ta sig ur den djupa ekonomiska krisen. Valutaunionens egna regler om hur ekonomin ska skötas och om ECBs oberoende har i praktiken satts ur spel.

Men inget i denna bistra verklighet får plats i Folkpartiets resonemang av EUs valutaunion. Att vilja snabbansluta oss till euron är en i grunden oansvarig politik som skulle äventyra Sveriges ekonomiska stabilitet. Tyvärr verkar alliansen inte vara beredd att ge väljarna något konkret besked om Sverige och euron. Alliansen begär att vi ska rösta på dem utan att de har någon politik i denna avgörande fråga. Detta samtidigt som vi rödgröna ger besked om att vi respekterar folkets nej till euron i folkomröstningen 2003.

Ju fler länder som ansluts till euron desto sämre förutsättningar får valutan. Om valutaunionen hade bestått av ett mindre antal länder med mer likartad ekonomisk utveckling så förutsättningarna varit bättre. Nu ska samma ränta och växelkurs passa i länder med helt olika ekonomiska utveckling. Därför stärks inte argumenten för euron av att fler länder går med i valutaunionen. Inte heller blir valutaunionen i sig mer välfungerande av att vi i Sverige skulle byta valuta.

De ekonomiska argumenten för euron håller inte. I grunden är den ett politiskt projekt som syftar till att centralisera ekonomisk, och därmed politisk makt, till EU. Euron blir en motor för att föra beslutanderätt från de nationella demokratierna till EUs institutioner. Valutan är den kanske enskilt viktigaste byggstenen i Europas Förenta Stater. Utan ökade möjligheter att styra över medlemsländernas budgetar så kan euron knappast fungera i längden.

När makten över den ekonomiska politiken lämnas till EU så försvinner det viktigaste styrmedlet i den nationella politiken. För mig som vänsterpartist är det ett ytterligare argument mot EUs valutaunion.

Jonas Sjöstedt (V), kandidat till riksdagen.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret