Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Försämrad pressfrihet i EU-länder

21 oktober 2010 | Grekland värst

Gapet mellan EU-länderna som har bäst respektive sämst respekt för pressfrihet växer. Organisationen Reportrar utan gränser varnar för att EU kan förlora sin position som världsledande i pressfrihet.

Den internationella organisationen Reportrar utan gränser presenterade på onsdagen sitt årliga pressfrihetsindex som listar världens länder utifrån deras journalisters och medias villkor.

Samtidigt som ett antal EU-länder, Finland, Finland, Island, Nederländerna, Norge, Sverige och Schweiz fortsätter vara bäst i klassen, får ungefär hälften av EU-länderna betydligt sämre rankning, till exempel Italien, Grekland, Bulgarien och Rumänien som hamnar runt plats 50 och ner till plats 70.

– Det är oroväckande att se hur ett flertal medlemmar av den Europeiska unionen fortsätter att falla i indexet. Om den inte tar sig samman riskerar EU att förlora sin position som världsledande i respekten för de mänskliga rättigheterna, sa Reportrar utan gränsers internationelle sekreterare Jean-Francois Julliard i ett pressmeddelande.

Gapet mellan bra och dåliga EU-länder ökar, skriver de, och påtalar att situationen inte förbättrats. Bland problemen nämns brott mot källskyddet, mediekoncentrationen, otålighet och förakt gentemot det journalistiska arbetet hos myndighetspersonal i länder som Frankrike och Italien.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Elsa Persson
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret