Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Malmström vill stoppa serbiska migranter

22 oktober 2010 | Missbruk menar Malmström

Nu reagerar EU-kommissionären Cecilia Malmström mot att flera tusen serber och makedonier tagit sig till Sverige för att söka asyl i år. Det är en stor ökning jämfört med förra året.

I brev riktade till Serbiens och Makedoniens regeringar skriver Cecilia Malmström att den här utvecklingen är ”extremt oroväckande” och att den ”allvarligt kan äventyra” arbetet med att genomföra visumfrihet på Västra Balkan.

Men enligt hennes talesperson Michele Cercone är det inte frågan om att dra tillbaka visumfriheten från Serbien och Makedonien.

– Vi kan inte straffa en stor majoritet av personer som beter sig korrekt, sa han igår på en pressträff i Bryssel.

Däremot uppmanar Malmström i breven länderna att på ett snabbt och lämpligt sätt ta hand om situationen. Enligt Michele Cercone rör det sig framför allt om ekonomiska flyktingar, varav många luras att tro att det är lätt att få asyl i EU och därför betalar pengar för att åka hit.

Enligt Migrationsverket har drygt 5000 serber och 550 makedonier ansökt om asyl i Sverige i år. Det här innebär en mångdubbel ökning jämfört med året innan, då det ännu var visumtvång. De flesta tros vara romer, även om det inte förs någon statistik över etnicitet för asylsökande. Andra EU-länder har inte alls upplevt samma ökning i antalet asylsökande från de här länderna som Sverige, säger Migrationsverkets informatör Fredrik Bengtsson, men varför det är så kan han inte svara på.

Runt två procent av de asylsökande har fått uppehållstillstånd, men då handlar det oftast om särskilt ömmande skäl och inte ett riktigt skyddsbehov enligt flyktinglagen. Michele Cercone intygar att Malmström inte på något sätt vill stoppa rätten för européer att söka asyl i EU, och att alla asylansökningar ska behandlas som enskilda fall.

Hanne Mathisen, taleskvinna på UNHCR har ingen synpunkt på EU:s eller Sveriges visumregler, men uttrycker att romernas situation och det faktum att många misstänks ha lurats att komma till Sverige är ett problem.

– Vi vet och det vet svenska myndigheter också att det pågår diskriminering av romer på många platser på Balkan, inkluderat Serbien och Kosovo.

Hon säger att det är viktigt att inte avfärda asylansökningar bara för att de kommer från vissa länder.

– De här fallen bör tittas på för att se om det bland dem finns personer där diskrimineringen har nått en sådan nivå att det kan uppgå till förföljelse.

Elsa Persson
Redaktör
Elsa Persson
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret