Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sverige vill ha en mindre EU-budget än Storbritannien och Tyskland.

Reinfeldt avvisar Camerons krav

17 december 2010 | ”Inte tillräckligt restriktivt”

David Camerons försök att frysa EU:s budget de kommande åren kommer för tidigt, säger Fredrik Reinfeldt (M) på EU:s toppmöte.

Under toppmötet i Bryssel seglade frågan om EU:s framtida budget upp, något oväntat. Storbritanniens David Cameron ska ha presenterat ett brev för de andra EU-ledarna i syfte att hålla tillbaka en ökning av EU:s budget under de kommande åren. Större länder som Tyskland och Frankrike stödjer Storbritannien, samt Finland och Nederländerna. Enligt österrikiska diplomater skulle även Österrike komma att skriva under, men det slutgiltiga brevet ska inte ha varit klart i dag.

För Sveriges del är det inte aktuellt att ställa sig bakom brevet, klargjorde statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

– Det är ett ganska otydligt brev. Det är inte tillräckligt restriktivt vad gäller budgeten de kommande åren. För oss är det viktigt att budgeten inte växer för mycket, säger Fredrik Reinfeldt.

Diskussionen om hur stor budgeten ska vara kommer dessutom ”för tidigt”, enligt Reinfeldt.

– Först vill vi diskutera innehållet i budgeten, vad vi ska lägga pengarna på. När det är klart kan man se vad det ska kosta.

Polska diplomater har kallat brevet för en ”krigsförklaring”. Polen är det land som drar mest nytta av EU-bidragen och har således mest att förlora på en budgetfrysning. Att det dessutom skulle vara regionalstöden, och inte jordbruksfonderna, som skulle få stryka på foten enligt det brittiska förslaget missgynnar Polen och övriga östeuropeiska länder än mer.

Enligt Financial Times ska brevet även innehålla skrivningar om att Storbritannien skulle få behålla sin rabatt på EU-avgiften, men enligt Reinfeldt fanns det inte med i det utkast han hade sett.

EU-kommissionen ska presentera ett första förslag på hur budgeten ska se ut för åren 201-4-2020 i juni nästa år.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret