Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Med datalagringsdirektivet måste operatörerna spara uppgifter om alla kunders sms och samtal i minst sex månader.

EU-kommissionen föreslår miljonböter för Sverige

BRYSSEL 6 april 2011 | Kan bli 400 000 kronor per dag

EU-kommissionär Cecilia Malmström föreslår i dag böter för att Sverige inte har infört datalagringsdirektivet.

EU-kommissionen beslöt i dag att ta Sverige till EU-domstolen för att inte ha infört datalagringsdirektivet i svensk lag. Sverige dömdes första gången i domstolen den 4 februari förra året, men kommissionen konstaterar att Sverige fortfarande inte har infört direktivet och vänder sig därför till domstolen igen.

Men processen lär dra ut på tiden: en dom väntas komma om minst ett år. Den 16 mars beslöt en minoritet av riksdagen bestående av V, MP och SD att skjuta upp behandlingen av datalagringslagen i just ett år. Om Sverige trots det om ett år inför datalagringsdirektivet kan Sverige slippa böter om EU-kommissionen vill det.

– Det är ett politiskt beslut som tas av EU-kommissionen. Den kan välja att lägga ner fallet eller kräva ut böter för den tid som gått sedan den första fällningen i domstolen, säger Gitte Stadler, pressansvarig på EU-domstolen i Luxemburg.

Det är den tidigare svenska EU-ministern och nuvarande EU-kommissionären Cecilia Malmström som ansvarar för kommissionens beslut. Om domstolen går på kommissionens förslag blir Sverige skyldigt att betala cirka 85 000 kronor per dag sedan det första utslaget den 4 februari 2010. Det har i dag, 426 dagar senare, blivit nästan 37 miljoner kronor.

Den bötessumman fortsätter sedan att växa tills EU-domstolens utslag kommer om cirka ett år. Efter den dagen och fram till att Sverige inför direktivet i svensk lag – om så blir fallet – föreslår Malmström att böterna blir 370 000 kronor per dag.

– Bötesbeloppet baseras på flera olika kriterier, bland annat hur allvarlig förseelsen bedöms vara, hur lång tid som har gått sedan landet borde ha infört direktivet och storleken på landet. Det är många saker som vägs in, säger Cecilia Malmströms pressekreterare Minna Frydén till Europaportalen.

Processen i EU-domstolen tar i genomsnitt 14-16 månader och beror på hur viktigt målet är och hur många som vill yttra sig.

– Är det många länder som tycker att datalagringsfrågan är viktig och vill ge sin syn på saken måste fler handlingar översättas och det drar ut på tiden, säger Gitte Stadler, pressansvarig på EU-domstolen i Luxemburg.

Datalagringsdirektivet ålägger internet- och teleoperatörer att spara uppgifter om sina kunders kommunikation i minst sex månader. Enligt operatörerna skulle det kosta cirka 1 miljard om året. Regeringen har hävdat att kostnaden blir 200 miljoner kronor per år.

Direktivet skulle ha införts i alla EU-länder i september 2007. Sverige är ett av två länder som inte har genomfört det, men i flera andra länder har konstitutionsdomstolen ogiltigförklarat datalagringslagarna.

EU-kommissionen genomför just nu en översyn av direktivet och en utvärdering skulle ha kommit i september förra året. Den ska presenteras ”inom en månad” enligt EU-kommissionen.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret