Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Litauens president Dalia Grybauskaite.

Debatt: Oförsvarbart och skamligt Litauen

Szyber (KD), Enochson (KD) och Birkoff 11 augusti 2011 | Stå upp för demokrati

Litauen har hjälpt Vitryssland med information som lett till att människorättsaktivisten Ales Bjaljatski har fängslats. Svenska utrikesdepartementet och EU måste fördöma Litauens agerande. Det skriver riksdagsledamöterna Caroline Szyber (Kd) och Annelie Enochson (KD), och Carl-Fredrik Birkoff, KIC.

Som EU-land har man förbundit sig att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter både på det egna territoriet och utomlands. Därför känns det så otroligt fel när Litauen nu verkar ha samarbetat med Europas sista diktatur i Belarus (Vitryssland) och därigenom hjälpt regimen att fängsla en av landets främsta människorättsförsvarare.

Det var för några dagar sedan som Ales Bjaljatski arresterades i Belarus, formellt på grund av hans oredovisade medel i en bank i Litauen. Ales Bjaljatski, som under flera år lett människorättscentret Vjasna, nominerats till Nobels fredspris samt mottagit den svenska regeringens Per Anger-pris för humanitära och demokratifrämjande insatser har under många år gått i täten för den belarusiska människorättsrörelsen.

Senast under förra årets presidentval ledde han en oberoende valövervakning som dokumenterade det omfattade valfusket som möjliggjorde en ny mandatperiod för envåldshärskaren Lukasjenka. Hans orädda inställning och fortsatta arbete för ett fritt Belarus har dock också inneburit att han under en längre tid varit under de belarusiska myndligheternas lupp och har trakasserats och hotats vid ett flertal tillfällen.

Att verka för mänskliga rättigheter i ett land som Belarus är farligt, men att dessutom vägra låta sig tystas innebär en ren provokation för regimen, som länge letat efter en anledning att få centrets verksamhet att upphöra. Officiellt stängdes Vjasna ner av myndigheter 2003, med har trots detta fortsatt arbeta för att belysa de brott mot mänskliga rättigheter som sker i landet, samt för att bistå drabbade demokratiaktivister med rättsligt stöd.

Under flera år hade Vjasnas samlat in medel till stöd för diktaturens offer, till exempel unga demonstranter som dömts till bötesstraff, pengar som satts in på ett bankkonto i Vilnius. Det var dessa uppgifter som belarusiska myndigheter utnyttjade, för att sedan med hjälp av terroristlagar övertala den litauiska regimen att redovisa Bjaljatskis kontouppgifter och få insyn i hans tillgångar.

Bjaljatski personligen riskerar nu ett fängelsestraff på sju år och det är få som tror att hans straff är allt annat än politiskt motiverat. Regimen har helt enkelt sett en gyllene möjlighet att komma åt både människorättsorganisationen Vjasna och dess ordförande. Regimen i Minsk drar sig numera inte från några metoder för att tysta ner alla demokratiaktivister och undvika att något liknande demonstrationerna i Nordafrika får fäste i landet. För några veckor sedan röstades nya lagar genom som bland annat förbjuder alla typer av regimkritiska manifestationer, även om de sker utan någon som helst uttalad protest, det vill säga tysta folksamlingar.

Det är i detta läge fullkomligt oförsvarbart och skamligt att vårt grannland Litauen, som självt för några decennier sedan befann sig under förtryck, har hjälpt diktaturen i Belarus. Ett fördömande från svenska UD och EU kan inte komma fort nog och likaså kravet på frisläppande av Bjaljatski och hans likasinnade.

Caroline Szyber (Kd), riksdagsledamot och ledamot i EU-nämnden
Annelie Enochson (KD), riksdagsledamot och suppleant i OSSE-delegationen
Carl-Fredrik Birkoff, vik. generalsekreterare Kristdemokratiskt Internationellt Centrum (KIC)

 

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret