Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Hongkong: Kommer finanshandeln flytta hit med en finansskatt i EU? Det tror inte EU-kommissionen.

Europeisk finansskatt ska visa världen

BRYSSEL 28 september 2011 | Täppt till kryphålen

EU-kommissionens förslag på finansskatt ska ge 500 miljarder per år men har hårt motstånd i form av Sverige och Storbritannien.

Finansmäklare och bankirer runt om i Europa var inte glada efter dagens besked från EU-kommissionen: om två år ska en skatt på finansiella betalningar träda i kraft som ska inbringa drygt 500 miljarder kronor per år. EU-kommissionen lade fram förslaget bara några veckor innan det stora G20-mötet i Cannes hålls där man vill visa att man har gått från ord till handling vad gäller finansskatten.

– Det är rättvist att beskatta finanssektorn. Under åren som föregick krisen missbrukade den sin centrala position och fokuserade på kortsiktiga vinster. Vi vet alla konsekvenserna, sade skattekommissionär Algirdas Semeta i dag.

EU-kommissionen bildar en stark allians med Tyskland och Frankrike i frågan, som också vill att skatten ska införas på en global nivå, där dock aptiten för den är relativt liten. Även de stora grupperna i EU-parlamentet välkomnade förslaget i dag, men i EU:s ministerråd, där beslutet i slutändan måste fattas, finns ett starkt motstånd från bland andra den brittiska och svenska regeringen. De är rädda för att den finansiella handeln ska fly från Europa till andra platser och att skatten till slut kommer att vältras över på vanliga konsumenter.

Men EU-kommissionen vill lugna kritikerna. För det första ska skatten endast läggas på de transaktioner som sker mellan olika finansinstitut, inte de som privatpersoner gör. Och de utgör cirka 85 procent av det totala antalet transaktioner, enligt EU-kommissionen.

– I en marknadsekonomi kan ingen förbjuda någon att lägga kostnaderna på sina kunder. Men med den avgift vi har föreslagit kostar det 100 kronor i skatt för den som vill köpa aktier för 100 000 kronor. Det har den personen råd med, sade en topptjänsteman på EU-kommissionen som har utformat förslaget.

Skatten kommer att ligga på 0,1 procent för handeln med aktier och obligationer och 0,01 procent för olika derivat. EU-kommissionen räknar med att aktiehandeln kommer att minska med mellan 10 och 20 procent och ännu mer för derivathandeln. Den så kallade högfrekvenshandeln, där datorer genomför köp på millisekunder, kommer att reduceras dramatiskt hoppas kommissionen eftersom lönsamheten elimineras.

För det andra kommer skatten att tas ut om minst en part i köpet finns etablerat i EU. Det innebär till exempel att om en tysk bank låter sin filial i New York köpa aktier av ett amerikanskt företag beskattas transaktionen. Likaså måste ett japanskt finansinstitut betala en skatt om det köper aktier på Londonbörsen av en brittisk bank.

– Vi tror att vi har stängt alla kryphål för att undkomma skatten tillräckligt bra, sade EU-tjänstemannen.

Syftet med skatten är enligt kommissionen att dels låta finanssektorn bidra med en rättvis del till samhället då den sektorn varit underbeskattad tidigare. Dessutom har redan 10 EU-länder en typ av finansiell skatt och skillnaderna på den inre marknaden måste utjämnas.

Däremot kommer valutatransaktioner, det som den ursprungliga Tobinskatten handlade om, inte att omfattas. Det eftersom begränsningar av rörligheten för kapital inte är tillåtet enligt EU:s fördrag. Kommissionen menar också att det är livsnödvändigt för företag i den så kallade reella ekonomin att växla pengar för de varor de köper och säljer över gränserna.

Vad som sker med de eventuella 500 miljarder i intäkter som kan uppstå föreslår EU-kommissionen att en del går till medlemsländerna och en del till EU-budgeten.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret