Fritt fram för tyska miljardlån
BRYSSEL 7 september 2011 | Framgång för Angela MerkelDet är fritt fram för Tyskland att låna ut miljarder till krisande euroänder. Däremot kan euroobligationer bryta mot den tyska grundlagen.
Det är fritt fram för Tyskland att låna ut fler miljarder till krisande euroländer även framöver. Den tyska författningsdomstolen godkände Tysklands deltagande i eurozonens stora lånefond, den så kallade europeiska finansiella stabilitetsfaciliteten (EFSF).
Utslaget var väntat men är likväl en framgång för förbundskansler Angela Merkel. Hade domstolen sagt nej hade hela eurosamarbetet riskerat att bryta samman, vilket hade lett till ett ekonomiskt och politiskt kaos.
Men domstolen införde ett krav: ytterligare lån kan inte ges med automatik. Framöver måste budgetutskottet i det tyska parlamentet godkänna lånen i och med att landets finanser riskerar att skadas rejält om de inte betalas tillbaka.
– Domen ska inte feltolkas på det sättet att den är en blankcheck för fler räddningspaket, sade rättens ordförande Andreas Vosskuhle.
Efter domen debatterade tyska politiker den ekonomiska krisen i parlamentet. Socialdemokraten Frank-Walter Steinmeier kritiserade regeringens Europapolitik för att vara kortsiktig och otydlig. Angela Merkel avfärdade kritiken och menade att det är ironiskt att det var de rödgröna med Gerhard Schröder i spetsen som mjukade upp eurozonens regler och tillät Grekland att gå med i eurosamarbetet . Hon försvarade också sitt agerande för att rädda euron.
– Länder som har en gemensam valuta går aldrig i krig mot varandra. Euron är garantin för ett enat Europa, sade Merkel.
En del bedömare menar också domen innebär att införandet av euroobligationer skulle strida mot tysk lag. Det skulle i så fall också vara något som välkomnas av Angela Merkel, som i dag upprepade sitt nej till en sådan lösning på krisen.
Tyskland har planerat en omröstning om att utöka möjligheter för eurozonens fond att låna ut pengar till den 29 september i år. Förändringarna kom euroländerna överens om i juli i år, men sedan dess har inget land godkänt dem i sitt parlament, trots uppmaningar från bland andra EU-kommissionen att skynda på. Tysklands andel av lånegarantierna på 780 miljarder euro i fonden är 211 miljarder euro, vilket motsvarar två tredjedelar av statens budget.