Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Merkel och Sarkozy hoppas på snabb fördragsförändring

BRYSSEL 28 november 2011 | Frivillig stabilitetsunion

Tidsbrist pressar fram nya lösningar. Frivillighet ska locka EU-länderna att gå med på en förändring i EU-fördraget.

Tyskland och Frankrike har länge velat se en fördragsförändring för att öka den ekonomiska disciplinen i euroländerna, men en sådan skulle kunna komma till stånd tidigast om ett år. En tidsperiod som är för avlägsen för att hejda den akuta ekonomiska krisen. Nu diskuteras andra vägar, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Målet är att euroländerna ska skapa en egen ”stabilitetsunion” och koncentrera sig på det. Det skulle vara ett avgörande steg och återställa lugnet på marknaden, sade den tyske finansministern Wolfgang Schäuble till den tyska tv-stationen ARD på söndagen.

En stabilitetsunion upprättas som skulle vara frivillig att ansluta sig till och därmed lättare att övertyga alla 27 medlemsländer att gå med på en ändring i EU-fördraget. EU-parlamentet, som också måste stå bakom, har krävt ett konvent innan det går med på några förändringar.

– Vi försöker övertyga EU-parlamentet att ett sådant konvent inte är nödvändigt, sade Schäuble.

En fördragsförändring skulle göra det möjligt att utfärda euroobligationer, ett förslag som EU-kommissionen lanserade förra veckan.

Berlin vill ha fördragsförändringen för att kunna ställa budgetfuskande länder inför EU-domstolen. Att ge ECB ökade befogenheter och att utfärda euroobligationer har Tyskland länge varit emot. Men de senaste dagarna har det tyska motståndet mot dessa förslag minskat något.

Den tyske ekonomen Peter Bofinger, som ingår i en grupp ekonomiska experter, kallad ”De fem visa ekonomerna", rådgivare till den tyska regeringen, sade på lördagen till irländska radio RTÉ att Tyskland måste ge mer befogenheter till ECB eller överväga euroobligationer för att komma ut krisen.

Enligt tyska söndagstidningen Welt am Sonntag skulle Berlin och Paris även planera att skapa elitobligationer för att bromsa upp finanskrisen. Enligt planen skulle de sex AAA-rankade euroländerna Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Luxemburg, Österrike och Finland gå samman och erbjuda obligationer för att antingen förstärka nödfonden EFSF eller som försäkring till ECB så att centralbanken kan köpa statsobligationer från de krisande euroländerna till en lägre ränta. Detta dementerades dock av det tyska finansdepartementet på måndagen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret