Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Riksdagen väntas säga nej till förslaget om en gemensam transaktionsskatt för EU vid en omröstning 30 november.

Riksdagen vill stoppa EU-skatt

BRYSSEL 17 november 2011 | En nationell fråga

Riksdagens skatteutskott anser att en europeisk skatt på transaktioner strider mot EU:s närhetsprincip.

Skatteutskottet i riksdagen har motsatt sig EU:s förslag om en finansiell transaktionsskatt. De fyra regeringspartierna och Sverigedemokraterna menar att förslaget strider mot EU:s så kallade subsidiaritetsprincip som innebär att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt.

– Det är nationerna som ska besluta om beskattning, inte EU, säger Ulf Berg (M), ordförande i skatteutskottet, till Europaportalen.

Det var inte EU-kommissionens skatteförslag i sig som diskuterades under onsdagen i utskottet utan huruvida det strider mot subsidiaritetsprincipen. De fyra regeringspartierna är också motståndare till själva transaktionsskatten.

– Det är en väldigt farlig utveckling att låta EU ta ut sina egna skatter. Då är det lätt gjort att hela tiden skruva upp kranen vartefter man behöver pengar, säger Ulf Berg.

Socialdemokraterna delade regeringspartiernas ståndpunkt att förlaget strider mot subsidiaritetsprincipen men är fortfarande öppna för en finansiell transaktionsskatt.

– Vi kom till samma slutsats fast med olika motiv, säger Jennie Nilsson (S), vice ordförande i skatteutskottet.

– Vi valde att göra en egen skrivning om det eftersom vi vill framhålla att vi ser skäl för att titta på en finansiell transaktionsskatt, säger hon.

Om tillräckligt många parlament invänder att EU:s skatteförslag strider mot subsidiaritetsprincipen kan EU-kommissionen att tvingas ompröva förslaget.

För att en finansiell transaktionsskatt ska kunna bli verklighet måste alla medlemsländer komma överens.

EU-kommissionen föreslog tidigare under hösten en skatt på finansiella transaktioner. Skatten har två huvudsyften. Dels minska den finansiella sektorns risktagande, dels ge skattepengar till EU och medlemsländerna. EU-parlamentet stöder förslaget, medan frågan är en vattendelare bland medlemsländerna. Den svenska regeringen har sedan tidigare varit kritisk mot förslaget.

EU hoppas kunna komma till ett beslut i frågan under det danska ordförandeskapet som tar vid vid årsskiftet och pågår till sista juni nästa år.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret