Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Bildt kritisk till ryskt val

STOCKHOLM 2 december 2011 | Medelklassen börjar tröttna

Ända sedan Vladimir Putin blev president har styrelseskicket i Ryssland gradvis blivit allt mer auktoritärt. Inför söndagens parlamentsval finns tecken tyder på att medelklassen börjar tröttna på Putins parti Enade Ryssland.

Den stora frågan vid söndagens parlamentsval i Ryssland är inte om premiärminister Vladimir Putins maktparti Enade Ryssland ska vinna eller ej utan hur stor majoritet det ska få.  I de nationella medierna, som kontrolleras av regimen, tillåts ingen öppen valdebatt.

Inför valet har det ryska justitiedepartementet vägrat att valregistrera oppositionspartier som liberaler och socialdemokrater vilket förhindrar dem att delta i valet.

Utrikesminister Carl Bildt (M) är kritisk till bristen på fria och rättvisa val i Ryssland.

Om du jämför det kommande valet på söndag med det förra ryska parlamentsvalet åt vilket håll tycket du att utvecklingen går när det gäller graden av fria och rättvisa val?

– Det går inte framåt, om jag börjar med det, sade Bildt till Europaportalen  i riksdagen på onsdagen.

Vad menar du med det?

– Då menar jag att det inte går framåt. Frågan är om det går bakåt? Jag såg att Anatolij Tjubajs [tidigare reformpolitiker] skrev på sin blogg att det är första gången sedan Sovjetunionens fall som han inte finner ett enda parti som han kan rösta på. Den liberala oppositionen har de facto förhindrats att ställa upp i valet. Det är klart att det innebär betydande begränsningar.

Är valen fria och rättvisa tycker du?

– Jag skulle inte betrakta dem på det sättet, nej.

Ryssarna är inte oberörda och en viss trötthet mot Putinstyret har börjat bli synlig även hos allmänheten. Det visas i ett minskat opinionsstöd för premiärminister Vladimir Putins maktparti Enade Ryssland och för honom personligen.

– Det finns intressanta tecken på attitydförändringar. Vi ser en trend under två år av sjunkande stöd för Enade Ryssland, presidenten och premiärministern. Det finns undersökningar som visar på ett minskat stöd för Enade Ryssland från 60 procent till 40 procent. Stödet för Putin ligger fortfarande väldigt högt men har gått ner, säger Lena Jonson forskningsledare på Utrikespolitiska institutet.

Enade Rysslands starkaste stöd finns på landsbygden och i mindre städer. Lena Jonson pekar på undersökningar som visar att stödet för partiet hos storstädernas medelklass har genomgått större förändringar än i befolkningen i stort och ligger i många städer under femtio procent.

Sedan Putin kom till makten har man steg för steg återinfört ett auktoritärt system.

– Man har ändrat vallagar som försvårat för den politiska oppositionen som exempel införande av höjd partispärr till 7 procent av rösterna, förhindrade valallianser, försvårat för att skapa nya partier. Detta gjorde att den demokratiska oppositionen inte lyckades komma in i parlamentet vid förra valet 2007. Nu har det blivit omöjligt säger Lena Jonson.
 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret