Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
Svenska experter: Öka sanktionstrycket på Putin
I en debattartikel i Dagens nyheter på fredagen uppmanar fyra svenska expert kritiker till Rysslandssanktionernas bristande effekt att ha mer tålamod – sanktionerna är inte verkningslösa utan har fått effekt, hävdar de. Inte desto mindre vill de se tre åtgärder för att ytterligare försvåra finansieringen av Rysslands illegala krig i Ukraina. För det första bör dagens pristak på rysk olja sänkas stegvis från 60 dollar till 30-40 dollar per fat. För det andra bör dagens exportförbudslista ersättas med en lista över vad tillåts exporteras till landet så som mat och mediciner, det som inte finns på lista får då per automatik inte exporteras. För det tredje måste ryska tillgångar i västerländska banker konfiskeras och överföras till en fond för Ukrainas återuppbyggnad, anser debattörerna.
Ryssland anklagar väst för hjälp vid Krimattack
Ryssland anklagar västländer för att ha understött Ukrainas attack mot den ryska Svartahavsflottans högkvarter i Sevastopol på Krimhalvön, skriver TT/SvD.
Uppgifter: Reservarmé i rörelse för rysk offensiv
Uppgifter om att den 25:e ryska armén för första gången har satts in i strider i Ukraina har lett till spekulationer om en snar rysk motoffensiv, skriver SvD. En rysk motoffensiv i Ukraina skulle behöva påbörjas i god tid innan vädret omöjliggör den typen av insatser. Svenska militära experter ställer sig dock tveksamma till om Ryssland för närvarande har resurser för en sådan insats.
EU-ministrar fördjupar utvidgningssamtalen – Sverige positivt
Fortsatt utvidgning av EU ligger i Sveriges intresse, säger EU-minister Jessika Roswall (M) – inför EU-ländernas gemensamma diskussion i frågan.
Utvisad ambassadör: Det blir aldrig någon västerländsk demokrati av Ryssland
Det ryska kriget i Ukraina har nu gått in på sin nittonde månad och Rysslandsbedömare spekulerar i hur Ryssland kommer att utvecklas efter att kriget någon gång tar slut.
– Min personliga erfarenhet efter att ha bott halva mitt liv i det ockuperade Estland gör att jag drar slutsatsen att Ryssland aldrig blir en västerländsk demokrati, det säger Estlands förra Rysslandsambassadör Margus Laidre, rapporterar Yle.
– Det överraskande och konstiga är att de flesta [ryssar] betraktar sig som offer, säger Laidre.
Enligt honom har Kreml lyckats med sitt narrativ till befolkningen om att kriget var oundvikligt. Om Moskva inte hade gått in i Ukraina hade väst, enligt den ryska propagandan, anfallit Ryssland, tagit de ryska naturresurserna och förstört hela landet.
Navalnyjs "dom" står fast
Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj fick på tisdagen avslag på sitt överklagande mot en "dom" som utsträcker hans 19 år långa fängelsestraff till 30 år. Navalnyj riskerar nu att flyttas till ett specialfängelse, som anses vara det hårdaste i hela det ryska straffsystemet, uppger Euractiv. EU har sedan tidigare krävt att Aleksej Navalnyj omedelbart ska släppas fri.
Ukraina - testarena för svenska vapen
Försvarsmakten och Försvarets materielverk ska utvärdera hur svenska vapensystem som skänkts till Ukraina fungerat i kriget, rapporterar Sveriges Radio. Syftet med utvärderingen är att få mer kunskap för att kunna bygga ett starkt svenskt försvar.
– När vi skickar plattformar och system till Ukraina prövas de ju på riktigt, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till Ekot.
F-16-plan kan levereras till Ukraina nästa år
USA kommer nästa månad att börja träna stridspiloter från Ukraina på att flyga F-16 plan på baser i Arizona, enligt amerikanska TV-kanalen MSNBC.
Övningarna ingår i ett samarbete mellan USA, Nederländerna, Danmark och Norge, som alla planerar att skicka F-16 plan till Ukraina.
Nederländernas försvarsminister Kajsa Ollongren, som intervjuas av kanalen, uppger att det tar 6-8 månader att snabbutbilda ukrainarna och att de första leveranserna av planen till Ukraina därför väntas ske först någon gång under 2024.
EU:s oljeimport från Ryssland fortsätter att minska
Energiimporten till EU från Ryssland minskade under våren för andra kvartalet i rad jämfört med samma period föregående år. Under andra kvartalet 2023, jämfört med samma kvartal 2022, minskade EU:s import med 39,4 procent i värde och 11,3 procent räknat på vikt i ton, meddelar Eurostat på tisdagen. Rysslands andel av den totala EU-importen av petroleumoljor var 4,0 procent under andra kvartalet 2023, jämfört med en andel på 21,6 procent under samma kvartal förra året.
FN-rapport: Brutal rysk tortyr i Ukraina
Den ryska tortyren i Ukrainas ockuperade områden är systematisk och utbredd, visar en ny FN-rapport. FN har noterat flera fall där tortyren varit så brutal att den lett till döden, skriver Yle. Ukrainarna har torterats i fängelser, fångläger och liknande förläggningar. Det är särskilt människor som Ryssland misstänker är informanter till den ukrainska militären som utsätts för tortyr.