Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Ukraina Europas korruptionsvärsting

1 december 2011

Ukraina har tagit över Rysslands plats som mest korrupta land i Europa. Utvecklingen i Ukraina är inte oväntad menar forskare. Minst korrupta är de nordiska länderna.

Enligt Transparency International har Ukarina under 2011 bytt plats med  Ryssland som Europas mest korrupta land. Ukraina intar nu plats 152 i botten på listan över länder med minst korruption i världen,  poängmässigt snäppet värre än Ryssland, Vitryssland och Azerbajdzjan.

 – Det är inte konstigt att Ukraina ligger väldigt dåligt till i korruptionsindexet. Dels har man samma arv att brottas med och liknade system som Ryssland. Nu finns det dessutom ingen politisk ledning som försöker ta i tu med korruptionen i Ukraina, säger Lena Jonson forskningsledare på Utrikespolitiska institutet.  

Av EU-länderna är korruptionen värst i Bulgarien, Rumänien och Italien. I topp med minst korruption i Europa och i världen bara slaget av Nya Zeeland ligger Danmark och Finland på delad andra plats följd av Sverige som trea.

2011 års korruptionsindex från Transparency International finner du här.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret