Svensk eurosympati på väg att utraderas

Publicerad: 6 dec 2011 kl 15:49
Uppdaterad: 6 dec 2011 kl 16:05
Stödet för euron i Sverige har nått nya historiska bottennivåer enligt opinionsföretaget Skop.
Stödet för euron i Sverige har nått nya historiska bottennivåer enligt opinionsföretaget Skop.Bild: Wesley16

Om det vore folkomröstning idag skulle 88 procent av svenskarna säga nej till euron.

Stödet för euron i Sverige är under tio procent och därmed på historisk bottennivå. Det motsatta gäller för euromotståndet som nu når nya toppnivåer och stöds av 88 procent. Det visar en opinionsundersökning från Skop på tisdagen.

– Motståndet har aldrig varit så kompakt som nu. Frågan är om euron blivit ett totalt omöjligt politiskt projekt i Sverige för all framtid. Det måste ske något dramatiskt för att svenskarna i framtiden skall säga ja till euron, säger Örjan Hultåker, analytiker på Skop.

Enligt undersökningen som genomfördes i november säger alla befolkningsgrupper oavsett yrken, åldrar och politiska partisympatier ett kraftfullt nej till att ersätta den svenska kronan med euron.

Bland partisympatisörer finns det största motståndet mot euron inte oväntat hos vänsterpartister där 93 procent säger nej. Mer oväntat är att motståndet är minst bland Sverigedemokrater där 84 procent säger nej. Det är till och med mindre än bland folkpartister där 87 procent inte vill ha euron.

Ja-sidan leds numera av Sverigedemokraternas sympatisörer där 13 procent säger ja till euron jämfört med 9,7 procent för svenskarna i genomsnitt. Minst stöd för euron finns bland vänsterpartister där endast tre procent säger ja.

Stödet för euron har dalat de senaste två åren, i  november 2009 låg Ja- och Nejsidan jämsides på cirka 48 procent var.

– Det är sällan som man ser en långvarig opinionskantring av denna stormstyrka, säger Örjan Hultåker.

Anders Selnes

Anders Selnes

Chefredaktör

Kommentarer

WysiWyg
6 dec 2011 kl 17:31

"Frågan är om euron blivit ett totalt omöjligt politiskt projekt i Sverige för all framtid. Det måste ske något dramatiskt för att svenskarna i framtiden skall säga ja till euron, [...]"

Som t.ex. att vi inför Euron ändå, eftersom vi är rent tekniskt sett tvungna i.o.m. Lissabon-fördraget?

Nicklas Foresti
7 dec 2011 kl 7:39

Underbar läsning! Hela euro- och EU-projektet är en överhetens vansinnes lekstuga. Allt prat om fred är bara örongodis för de lättlurade. Ja till Europa, nej till EU.

Thomas
8 dec 2011 kl 11:11

Euron kan ju egentligen inte lastasför skulderna de flesta har dragit på sig... Euron är inte skuld för detta men Euron har blivit ett problem.

Per
17 jan 2012 kl 10:04

Hur ser stödet för svenskt medlemskap i EU ut då?

Mikko
5 jun 2012 kl 23:53

@WysiWyg EU-kommissionen skiter i Lissabonfördraget då kan Sverige också göra det