Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Den ungerske premiärministern Viktor Orbán pressas av EU-kommissionen.

EU slår till mot Ungern

BRYSSEL 17 januari 2012 | Självinbjuden Orbán försvarar sig i EU-parlament

Kommissionen inleder ett överträdelseförfarande mot Ungern för brott mot viktig EU-lag. Den ungerske premiärministern Viktor Orbán kommer till EU-parlamentet på onsdag för att försvar sig.

– Vi har bestämt att inleda ett överträdelseförfarande mot Ungern, sade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso på tisdagseftermiddagen.

Han menar att den nya ungerska grundlagen hotar oberoendet hos landets centralbank, domstolar och datasäkerhetsmyndighet.

– Vi hade hoppats att de ungerska myndigheterna skulle göra de nödvändiga ändringarna för att respektera EU-lag. Detta har inte varit fallet hittills, därför har vi beslutat att inleda överträdelseförfaranden, sade Barroso.

I måndags bjöd den ungerske premiärministern Viktor Orbán in sig själv till Europaparlamentet för att i morgon onsdag för att debattera och försvara landets nya grundlag.

– Vi kommer inte tillåta den internationella vänstern attackera Ungern med lögner och ogrundade anklagelser inför en internationell publik. Vi kommer åter att försvara Ungern och ungrares integritet, hette det i ett uttalande från premiärministerns talesperson Péter Szijjártó.

Majoriteten av EU-kommissionärerna och dess ordförande José Manuel Barroso tillhör EPP, det vill säga samma europeiska konservativa och kristdemokratiska partigrupp som Viktor Orbáns parti.

– Att säga att Barroso tillhör den internationella vänstern är inte det enda problemet som Viktor Orbán har, sade EU-parlamentets nyvalde talman socialdemokraten Martin Schulz som är mycket kritisk till Orbán.

– Men det är mycket modigt av honom att komma. Ett anmärkningsvärt uppförande, tillade Schulz.

Från EPP-gruppen välkomnas EU-kommissionens initiativ.

– Jag hoppas att den rättsliga process som nu börjar, leder till att ungersk lag blir i linje med EU:s lagstiftning och att den därför inte behöver sluta i sanktioner mot en av EU:s medlemsstater, säger Gunnar Hökmark (M), vice ordförande i EU-parlamentet i ett uttalande.

Den 24 januari kommer Viktor Orbán åter till Bryssel, men då för att diskutera frågan i enrum med José Manuel Barroso.
 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret