Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Alla EU-ledare som binder sig till finanspaktens regler ska få delta när eurogruppen samlas i Bryssel. Arkivbild.

Ny finanspakt lockar med krislån

BRYSSEL 20 januari 2012 | Alla som binder sig till pakten får sitta med vid bordet

EU-kommissionen stärker sin roll som övervakare av EU-staternas ekonomier i det fjärde utkastet till ny finanspakt. Dessutom bjuds icke-euroländer som binder sig till paktens budgetregler in på eurogruppens möten.

Förhandlingarna om finanspakten fortsätter. I går torsdag släpptes det senaste utkastet, det fjärde i ordningen. I flera av EU-länderna gör man allt för att påverka hur det slutliga dokumentet ska se ut. Sverige vill föra in klausuler som ska skydda den svenska arbetsmarknaden.  Tjeckien hotar med folkomröstning – EU-kommissionen och EU-domstolen får för mycket makt menar man. Polen vill sitta med på mötena annars skriver de inte under. Tyskland vill att sanktionerna mot budgetfuskande länder ska vara automatiska.

Ett uttryckligt skydd för arbetsmarknadens parter och medlemsländernas regleringar inom området finns med i det nya utkastet. Detta har varit en önskan från den svenska regeringen och ett krav från Socialdemokraterna för att Sverige ska gå med i finanspakten.

Det senaste utkastet, som Europaportalen har läst, bjuder på ett par viktiga förändringar som hörsammar en del av kraven.

Bara de länder som väljer att gå med i finanspakten har rätt att få krislån ur EU:s permantenta fond ESM som tas i bruk den första juli i år. Med andra ord: inga EU-lån utan paktens skärpta budgetregler.

EU-kommissionen får tillbaka det inflytande som ströks i det tredje utkastet till finanspakten. Enligt det nya förslaget ska kommissionen utfärda en rapport om den anser att något land bryter mot budgetreglerna. Om landet i fråga inte hörsammar varningen kan det dras inför EU-domstolen av ett eller flera av de övriga länderna i pakten.

Ett paktland kan även dra ett annat paktland inför EU-domstolen utan att kommissionen först utfärdar en sådan rapport.

Om ett land som funnits skyldig av EU-domstolen till att inte följa paktens budgetregler och inte gör tillräckligt åt saken kan landet dras inför samma rättsinstans igen och då dömas till böter motsvarande maximalt 0,1 procent av landets bruttonationalprodukt, BNP. Böterna betalas till EU:s krisfond ESM.

Det polska kravet att länder som inte har euron som valuta och skriver under finanspakten ska få vara med på euroländernas möte har fått gehör. Ledarna från dessa länder ska delta på mötena ”när det lämpar sig och minst en gång per år”, heter det. Kravet för detta är dock att landet har uttalade intentioner att binda sig vid några av reglerna i finanspakten.

På samma sätt kan Europaparlamentets talman bjudas in till mötena. Dessutom måste de paktländer som står utanför euron bli ”nära informerade om förberedelserna och utfallet” av mötena.

Det är oklart huruvida detta är det slutliga dokumentet som EU-lederna förväntas godkänna på det informella toppmötet den 30 januari. På tisdag i nästa vecka samlas medlemsländernas finansministrar i Bryssel och då står finanspakten högt på agendan.
 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret