Tysk finansminister kan bli ny euroledare

Publicerad: 19 mar 2012 kl 14:15
Uppdaterad: 19 mar 2012 kl 14:21
Nuvarande ordförande i eurogruppen, Jean-Claude Juncker, samtalar med den tilltänkte efterträdaren Wolfgang Schäuble.
Nuvarande ordförande i eurogruppen, Jean-Claude Juncker, samtalar med den tilltänkte efterträdaren Wolfgang Schäuble.Bild: Europeiska Unionens Råd

Enligt medieuppgifter är den tyske finansministern aktuell att ta över som ordförande i eurogruppen när posten blir ledig i sommar.

I juni löper mandattiden ut för den nuvarande ordföranden, luxemburgaren Jean-Claude Juncker, för den så kallade eurogruppen som samlar alla euroländernas finansministrar i Bryssel en gång i månaden för att diskutera det ekonomiska läget. Ännu finns ingen officiell kandidat och flera tilltänkta har tackat nej.

Enligt medieuppgifter föreslår den tyska förbundskanslern Angela Merkel sin finansminister Wolfgang Schäuble till Junckers efterträdare. Under en pressträff i fredags ville hon dock inte bekräfta eller förneka detta.

– Att herr Schäuble är en utmärkt finansminister, som naturligtvis också spelar en viktig roll i eurogruppen, kan jag dock gärna säga ännu en gång, sade Angela Merkel.

Wolfgang Schäuble, som också närvarade vid pressträffen, var lika hemlighetsfull och vägrade kommentera spekulationerna.

– När Juncker inte längre står till förfogande, kommer man säkert inom överskådlig framtid att handskas med frågan om efterträdare, sade Wolfgang Schäuble.

Enligt uppgifter till den tyska tidningen Handelsblatt stödjer den franske presidenten Nicolas Sarkozy den tyske finansministerns kadidatur.

Om Schäuble väljs till ordförande för eurogruppen kommer han, precis som sin företrädare, att ha kvar sitt jobb som tysk finansminister.

Tidigare har den finske statsministern Jyrki Katainen och hans italienske motsvarighet, Mario Monti, figurerat i spekulationerna kring vem som ska efterträda Jean-Claude Juncker. Men båda ministrarna har sagt att de inte är intresserade av jobbet.

Troligvis kommer det inte bli klart vem som blir ny ordförande för eurogruppen till efter det franska presidentvalet som äger rum i månadsskiftet april-maj.

Fredrik Haglund

Fredrik Haglund

Europaportalens korrespondent i Bryssel

Kommentarer

Nyheter från förstasidan

NOTISER

Fler notiser

HETASTE ARTIKLAR

Fler heta artiklar

NYHETER I ANDRA MEDIER

Så ska Frankrike rädda ekonomin

Ekot,

Krigsdebatt i EU-parlamentet

SvD,

EU-beslut ska rädda migranters liv

SvD,

Invasiva arter stoppas i EU

SvD,

Tiden inte på Renzis sida för reformer

Financial Times,

Transdnjestrledare vill ha EU-erkännande för utbrytarrepublik

EUBusiness,

Tysk medieboss: Google bygger digital superstat

The Guardian,

Fler nyhetslänkar

DEBATT I ANDRA MEDIER

Fler debattlänkar

MEST KOMMENTERADE

Fler artiklar
20 parlamentariker ska Sverige välja in.
Bild: Europaparlamentet
Förslaget om ökad sekretess stöds av en stor majoritet i riksdagen. Arkivbild.
Bild: Melker Dahlstrand
EU:s sysselsättningskommissionär László Andor har länge ordtampats med flera medlemsländer om vilken inverkan EU-migranter har på de sociala trygghetssystemen. Arkivbild.
Bild: Europeiska kommissionen
Pressfriheten i EU-länderna, enligt Reportrar utan gränser. Ju grönare, desto högre pressfrihet och vice versa för rött.
Bild: Fredrik Haglund
Bild: epSos.de
Bild: Fredrik Haglund
Många av tvångsarbetarna arbetar på odlingar i EU-länderna. Arkivbild.
Bild: Fredrik Haglund
Bild: EU-kommissionen