Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionen konstaterar i dag att de fått ett gult kort för brott mot närhetsprincipen.

Historiskt: Gult kort för EU-kommissionen

STOCKHOLM 30 maj 2012 | Protest mot strejkrättsförslag

EU-ländernas nationella parlament har för första gången gett EU-kommissionen ett gult kort. Det sker efter att kommissionen föreslagit en ny lagstiftning kring strejkrätten.

På onsdagen konstaterade EU-kommissionen att kraven för nationella parlaments rätt att klaga på brott mot närhetsprincipen är uppfyllda. Därmed ges kommissionen ett så kallat gult kort, varning för att de överträtt sina befogenheter. Närhetsprincipen kräver att beslut i unionen ska tas så nära medborgarna som möjligt. Något som tolv parlament anser inte skett.

Det som upprör parlamenten är kommissionens försök att reglera strejkrätten, något Europaportalen rapporterat om tidigare. Förslaget – som på EU-jargong går under namnet Monti 2 – är tänkt att förtydliga förhållandet mellan stridsåtgärder, som strejkrätten, och friheten för företag att erbjuda tjänster i EU. Den svenska riksdagen har varit mycket aktiv i frågan och ett enigt arbetsmarknadsutskott satte stenen i rullning i början av maj.

Frågan om brott mot närhetsprincipen innehåller två led. Först ska EU-kommissionen konstatera om regeln kan åberopas eller inte, det vill säga om det är tillräckligt många parlament som i tid har klagat på brott mot närhetsprincipen - det så kallade gula kortet. Det beslutet tog kommissionen i dag.

I nästa steg, som inte tas längre fram, beslutar EU-kommissionen om den ska ändra sitt förslag eller inte. Eftersom det är första gången som nationella parlament gett kommissionen bakläxa på ett förslag kommer fallet att följas med största intresse. 

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret