Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Tyska folket sågar euroobligationer

BRYSSEL 28 maj 2012 | Ny opinionsundersökning

Tysklands förbundskansler Angela Merkel stöds av sina väljare i motståndet mot gemensam europeisk skuldsättning medan allt fler tyskar ser mer problem än fördelar med euromedlemskapet.

Majoriteten av tyskarna som tycker att euron ger mer än den kostar har skiftat. I februari tyckte hälften av tyskarna att fördelarna var fler medan 43 procent ansåg att nackdelarna dominerade. Nu är siffrorna omvända - hälften tycker att nackdelarna med euron överväger medan 45 procent ser fler fördelar.

Undersökningen publicerad av tv-kanalen ZDF visar också att 79 procent av tyskarna inte vill ha euroobligationer, det vill säga att euroländerna tar gemensamt ansvar för varandras statsskulder, eller delar av dem. Endast 14 procent tycker att det är en bra idé. Därmed tycks Angela Merkels agerande på EU-toppmötet i förra veckan vara helt i linje med hemmaopinionen.

Men toppmötets stora fråga – hur man skapar tillväxt i Europa – besvarar tyskarna dock med det något motsägelsefulla svaret: mer skulder. Nästan två tredjedelarna av tyskarna att det är nödvändigt att finansiera tillväxtåtgärder med nya skulder medan knappt en av tre tror att de inte behövs.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret