"Tyska partier överens om europeisk finansskatt"

Publicerad: 7 jun 2012 kl 16:09
Uppdaterad: 7 jun 2012 kl 16:38
Förbundskansler Angela Merkel och Socialdemokraternas ordförande Sigmar Gabriel.
Förbundskansler Angela Merkel och Socialdemokraternas ordförande Sigmar Gabriel.Bild: Deutscher Bundestag / Lichtblick/Achim Melde

Tysklands regering och opposition har kommit överens om att driva kravet på en finansskatt på EU-nivå.

Införandet av finansskatten har varit en stor stötesten mellan regering och opposition i Tyskland. Liberala FDP har sagt klart nej, medan Socialdemokraterna och de Gröna har villkorat ett ja till finanspakten med en europeisk finansskatt.

På torsdagen kom dock parterna överens, enligt den tyska tidningen FAZ. I dokumentet, som ska godkännas av partiledningarna den 13 juni, ska alla varianter av en så kallad stämpelskatt av brittisk modell, något liberala FDP eventuellt kunde tänka sig, vara strukna. I stället rör det sig om ”en äkta finansskatt, som inte bara handlar om aktier och obligationer utan också derivat”, sade de Grönas Lisa Paus till FAZ.

SPD-ordföranden Sigmar Gabriel hyllade överenskommelsen och betecknade det som ”en ny dramatisk vändning från förbundskanslern” i hennes Europapolitik.

Den tyska regeringen behöver två tredjedelars majoritet i parlamentet för att kunna godkänna finanspakten och den utökade krisfonden i EU, vilket gjorde den beroende av Socialdemokraterna och de Gröna. Partierna ska fortsätta diskussionerna om euroobligationer i nästa veckas, skriver tyska Reuters.

wohlert

Christian Wohlert

Europaportalens korrespondent i Bryssel

Kommentarer

Erik Johansson
8 jun 2012 kl 8:46

Finansskatt på eurokratisk nivå hotar att bli dörröppnare för ännu mer skatter på EU-nivå. EU:s krav på mer makt och pengar är omättliga, eftersom om EU får makt över mer politikområden kommer EU att kräva mer pengar för att finansiera politiken......

Gunilla Skoglund
10 jun 2012 kl 15:45

Ett förslag som borde funnits med från början i EU-samarbetet. Viktigt är dock att den utformas så att den når sitt verkliga syfte - inte bara aktie- och obligationshandel utan även derivat ur dessa o.d. En oseriös penninghandel skulle härmed kosta mer än den smakade och förhoppningsvis förhindra/försvåra "insider" -brottslig valutaspekulation och handel