"Tyska partier överens om europeisk finansskatt"

Publicerad: 7 jun 2012 kl 16:09
Uppdaterad: 7 jun 2012 kl 16:38
Förbundskansler Angela Merkel och Socialdemokraternas ordförande Sigmar Gabriel.
Förbundskansler Angela Merkel och Socialdemokraternas ordförande Sigmar Gabriel.Bild: Deutscher Bundestag / Lichtblick/Achim Melde

Tysklands regering och opposition har kommit överens om att driva kravet på en finansskatt på EU-nivå.

Införandet av finansskatten har varit en stor stötesten mellan regering och opposition i Tyskland. Liberala FDP har sagt klart nej, medan Socialdemokraterna och de Gröna har villkorat ett ja till finanspakten med en europeisk finansskatt.

På torsdagen kom dock parterna överens, enligt den tyska tidningen FAZ. I dokumentet, som ska godkännas av partiledningarna den 13 juni, ska alla varianter av en så kallad stämpelskatt av brittisk modell, något liberala FDP eventuellt kunde tänka sig, vara strukna. I stället rör det sig om ”en äkta finansskatt, som inte bara handlar om aktier och obligationer utan också derivat”, sade de Grönas Lisa Paus till FAZ.

SPD-ordföranden Sigmar Gabriel hyllade överenskommelsen och betecknade det som ”en ny dramatisk vändning från förbundskanslern” i hennes Europapolitik.

Den tyska regeringen behöver två tredjedelars majoritet i parlamentet för att kunna godkänna finanspakten och den utökade krisfonden i EU, vilket gjorde den beroende av Socialdemokraterna och de Gröna. Partierna ska fortsätta diskussionerna om euroobligationer i nästa veckas, skriver tyska Reuters.

wohlert

s

Europaportalens korrespondent i Bryssel

Kommentarer

Erik Johansson
8 jun 2012 kl 8:46

Finansskatt på eurokratisk nivå hotar att bli dörröppnare för ännu mer skatter på EU-nivå. EU:s krav på mer makt och pengar är omättliga, eftersom om EU får makt över mer politikområden kommer EU att kräva mer pengar för att finansiera politiken......

Gunilla Skoglund
10 jun 2012 kl 15:45

Ett förslag som borde funnits med från början i EU-samarbetet. Viktigt är dock att den utformas så att den når sitt verkliga syfte - inte bara aktie- och obligationshandel utan även derivat ur dessa o.d. En oseriös penninghandel skulle härmed kosta mer än den smakade och förhoppningsvis förhindra/försvåra "insider" -brottslig valutaspekulation och handel

Nyheter från förstasidan

NOTISER

Fler notiser

HETASTE ARTIKLAR

Fler heta artiklar

NYHETER I ANDRA MEDIER

Så ska Frankrike rädda ekonomin

Ekot,

Krigsdebatt i EU-parlamentet

SvD,

EU-beslut ska rädda migranters liv

SvD,

Invasiva arter stoppas i EU

SvD,

Tiden inte på Renzis sida för reformer

Financial Times,

Transdnjestrledare vill ha EU-erkännande för utbrytarrepublik

EUBusiness,

Tysk medieboss: Google bygger digital superstat

The Guardian,

Fler nyhetslänkar

DEBATT I ANDRA MEDIER

Fler debattlänkar

MEST KOMMENTERADE

Fler artiklar
20 parlamentariker ska Sverige välja in.
Bild: Europaparlamentet
Förslaget om ökad sekretess stöds av en stor majoritet i riksdagen. Arkivbild.
Bild: Melker Dahlstrand
EU:s sysselsättningskommissionär László Andor har länge ordtampats med flera medlemsländer om vilken inverkan EU-migranter har på de sociala trygghetssystemen. Arkivbild.
Bild: Europeiska kommissionen
Pressfriheten i EU-länderna, enligt Reportrar utan gränser. Ju grönare, desto högre pressfrihet och vice versa för rött.
Bild: Fredrik Haglund
Bild: epSos.de
Bild: Fredrik Haglund
Många av tvångsarbetarna arbetar på odlingar i EU-länderna. Arkivbild.
Bild: Fredrik Haglund
Bild: EU-kommissionen