Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Rumänien på demokratisk drift

BRYSSEL 9 juli 2012 | Hård politisk maktkamp

Rumäniens nye premiärminister får stark kritik i EU efter att parlamentets talmän och presidenten har avsatts. De kommande dagarna kommer att prägla Europas syn på Rumäniens demokrati.

Det var inte första gången Rumäniens presient, Traian Basescu, blev avstängd från sitt ämbete i fredags. Men det kan mycket väl bli den sista – den 29 juli ska folket rösta om han ska få sitta kvar eller inte, och det har aldrig varit så lätt att avsätta en president som nu. Det beror på att den nye premiärministern och ledaren för socialdemokraterna Victor Ponta – konservative Basescus politiska motståndare – har ändrat reglerna.

Tidigare krävdes det att hälften av folket röstade för att resultatet ska vara giltigt. Det krävdes också att hälften av alla röstberättigade ville avsätta presidenten för att det skulle gå igenom. Nu, efter regeringen Pontas manövrar, krävs det bara att hälften av de som röstar vill ha en avsättning för att det blir verklighet.

– I princip kan sex av Pontas kompisar gå och rösta mot presidenten så avsätts han, säger Sorin Ionita, politisk analytiker på tankesmedjan Expert Forum i Bukarest.

Ionita menar att vad Ponta har genomfört den senaste tiden uppenbart strider mot konstitutionen. Presidentens månadslånga avsättning efter en omröstning i parlamentet i fredags var kulmen på en räcka av märkliga händelser i den rumänska politiken. Den rumänska ombudsmannen har avsatts, talmännen i senaten och underhuset byttes ut mot två regeringstrogna personer och genom ett dekret berövade regeringen författningsdomstolens möjligheter att utmana beslut tagna i parlamentet.

Ny talman i senaten blev Crin Antonescu, ledaren för det liberala partiet som sitter i koalition med Victor Pontas socialdemokrater.  Antonescu tog därmed också över som president under Basescus avstängning och många menar att han siktar på att behålla presidentposten om Basescu avsätts för gott.

Utvecklingen har fått stark kritik av flera ledande europeiska politiker och institutioner. EU-kommissionen har sagt sig vara oroad över domstolens förlorade självständighet och har bjudit in Victor Ponta till Bryssel på torsdag för att få en förklaring. Även Tysklands Angela Merkel uttalade sig på måndagen.

– Det är oacceptabelt att rättsstatens grundprinciper skadas i ett land i den europeiska unionen, sade Angela Merkel.

Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson kallade på söndagen situationen för ”oerhört oroande” och Europarådet har tillsatt en utredning för att granska utvecklingen.

Enligt Sorin Ionita på Expert Forum tog det hela riktigt fart när Högsta domstolen fastställde domen för den tidigare premiärministern Ilie Nastase, en politisk mentor för Victor Ponta, på två års fängelse för korruption.

– Domen var som en elektrisk chock för många politiker i Rumänien, de blev rädda för att själva falla offer för domstolen. Insatserna är väldigt höga och det gäller för alla partier. Många vill inte ha ett självständigt rättsväsende, säger Sorin Ionita.

EU-parlamentarikern Göran Färm (S) var i Bukarest för två veckor sedan och deltog i ett möte med Victor Ponta. Enligt den information Färm fick då var åtgärderna ett led i att återställa situationen efter att Basescu och hans parti tidigare tillsatt personer på politiska grunder.

– Det man ska vara klar över är att det fanns lika mycket kritik mot den tidigare regimen. Och då kan det vara befogat att återställa det, och det får man ha förståelse för. Men jag tycker också att EU-kommissionen bör granska detta så att man får en klarhet i vad som har skett, säger Göran Färm till Europaportalen.

Den rumänska författningsdomstolen granskar nu de nya reglerna för folkomröstningen om presidenten, och flera andra av Pontas förändringar. Utslaget, som väntas komma inom ett par dagar, kommer att bli avgörande för framtiden, menar Sorin Ionita.

– Pontas alla förändringar kan ogiltigförklaras, vilket skulle vara ett hårt slag för regeringen. Och om det blir ett tydligt resultat och Ponta ignorerar det, då är det något oerhört som aldrig har inträffat sedan 1989.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret