Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Tyska konservativa kan svänga om homopar

STOCKHOLM 8 augusti 2012 | ”Följer konservativa värden”

En grupp tyska konservativa parlamentariker vill jämställa homosexuella par med heterosexuella i skattelagstiftningen. Något som oppositionen har drivit en länge tid men den konservativa svängningen har betecknats som ett paradigmskifte i Tyskland.

Homosexuella par i Tyskland kan komma att jämställas skattemässigt med heterosexuella par i framtiden. En grupp på 13 parlamentariker i Angela Merkels konservativa CDU uppmanade i veckan sitt parti att byta fot i frågan, något som betecknas som ett paradigmskifte i tyska medier.

Tyskland har fortfarande sambeskattning av gifta par, något Sverige avskaffade1971. Det innebär att skattemyndigheterna lägger ihop parets inkomster och delar upp dem på båda parter innan skatten dras. Det innebär att i ett par där en part tjänar mycket och den andra väldigt lite blir skatten betydligt lägre än om de skulle beskattas var och en för sig. Det brukar ses som ett hinder för framför allt kvinnor att ta sig ut på arbetsmarknaden.

Men homosexuella partnerskap har hittills inte omfattas av sambeskattningen på grund av motstånd från just CDU och systerpartiet CSU, som har sitt fäste i det katolska Bayern. CSU är fortfarande motståndare till att jämställa homo- med heterosexuella i den här frågan och det väntas bli hårda interna strider under hösten efter utspelet.

Det andra regeringspartiet, liberala FDP, och den socialdemokratiska och gröna oppositionen begär sedan länge att även homosexuella par ska sambeskattas.

Den utlösande faktorn för de 13 ledamöterna var en dom i den tyska författningsdomstolen för en vecka sedan där den klargjorde att statstjänstemän, domare och soldater som lever i ett homosexuellt partnerskap ska jämställas med gifta heterosexuella par i frågan om löner och förmåner. Det fick de 13 att reagera.

– Det är inte acceptabelt att författningsdomstolen jämt och ständigt måste tala om för politikerna att denna ojämlikhet måste avskaffas, skriver de 13 parlamentarikerna i ett öppet brev.

Skulle de få igenom sitt krav skulle det innebära en ny linje i CDU:s familjepolitik. Förslaget fick också genast tungt stöd i form av familjeministern Kristina Schröders välsignelse, också hon från CDU.

– Det här förslaget kommer i rättan tid. I lesbiska par och bögpar tar människor långsiktigt ansvar för varandra och de lever därmed ut konservativa värden, sade Kristina Schröder till tyska Süddeutsche Zeitung.

Gruppen med de 13 CDU-parlamentarikerna ska lägga fram sitt förslag för hela den konservativa gruppen i det tyska parlamentet efter sommaren.

Mer fakta

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret