Wilders knockad i nyval
BRYSSEL 13 september 2012 | ”I Bryssel firar de nu”Trots EU-skeptiska vindar tappade Geert Wilders Frihetsparti rejält i det nederländska parlamentsvalet. Inte heller vänsterpartiet SP:s EU-kritik gick hem hos medborgarna.
Det högerpopulistiska Frihetspartiet, PVV, förlorade överraskande nio av sina 24 mandat i parlamentet i det nederländska nyvalet på onsdagen. Nedgången är partiets första sedan dess bildande 2004.
– Jag hade hellre stått här i kväll med goda nyheter. Men väljarna har sagt sitt och vi har förlorat tungt, sade Geert Wilders i en intervju med nederländska radiokanalen BNR på onsdagskvällen.
Enligt honom beror nederlaget på att den maktkamp som stod mellan högerliberala VVD och socialdemokratiska PvdA som båda gick starkt fram i valet.
– Människor röstade strategiskt, VVD-resultatet var till vår nackdel, sade Geert Wilders och syftade på att VVD:s partiledare Mark Ruttes skarpa kritik mot EU under valkampanjen kan ha lockat EU-kritiska röster från Wilders.
Andra bedömare menar att motgången beror på interna bråk i Frihetspartiet och att det var Geert Wilders som satte käppar i hjulet för de budgetförhandlingar som fick den förra regeringen på fall.
Enligt Huib Modderkolk, politisk redaktör på liberala nederländska tidningen NRC Handelsblad, beror Frihetspartiets tillbakagång dels på att väljarna inte ville rösta på ett parti som de visste skulle komma i opposition. Dels på att partiets rop på utträde ur EU var för mycket för många av de nederländska väljarna.
Inför valet hade Geert Wilders lämnat islamkritiken och istället tagit fram sin allra största Brysselslägga och sagt att Nederländerna måste lämna både euron och unionen.
– I Bryssel firar de nu, konstaterade han torrt efter förlusten.
Inte heller det EU-kritiska vänsterpartiet SP rönte någon framgång med sin skarpa retorik, utan fick lika många röster i detta val som i förra trots en stark uppgång för några veckor sedan.
Segrande ur valstriden gick sittande premiärminister, högerliberale Mark Rutte, som får en ny chans att bilda regering. Även socialdemokratiske Diederik Samsons PvdA gick starkt fram. Nu väntar förhandlingar om hur regeringen ska se ut. Innan valet gick båda partiledarna ut och sade att en koalition dem emellan inte vore möjlig.
Men när krutröken lagt sig kommer de två troligtvis att närma sig varandra för att regeringsförhandla, tillsammans har de en majoritet i landets andra kammare. Men för majoritet i första kammaren krävs stöd av ytterligare ett parti.
Det är inte ovanligt att nederländska regeringsförhandlingar drar ut på tiden. Enligt vissa bedömare ska man inte förvånas om en regering inte är på plats innan årsskiftet.