Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso ger sin syn på hur euron ska räddas. Arkivbild.

Barrosos storvision ska rädda euron

BRYSSEL 29 november 2012 | Kräver fördragsändring

EU-kommissionen vill ha en egen eurobudget och inrätta ett finansdepartement som ska övervaka euroländernas ekonomiska politik.

På onsdagen presenterade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso sin plan för ett ”genuint” ekonomiskt och monetärt samarbete för euroländerna. Planen är en av flera som ska diskuteras av EU-ledarna vid toppmötet 13-14 december.

– Det är sant att vår rapport är ambitiös, men om inte kommissionen lägger fram en sådan ambitiös vision, vem gör det då? frågade sig José Manuel Barroso på en presskonferens på onsdagen.

Planen är kommissionens utkast på hur en av eurons stora stötestenar – bristen på gemensamma finansiella och ekonomiska strukturer – ska åtgärdas.

För att disciplinera euroländerna vill kommissionen ge sig själv rätt att göra ändringar eller stoppa nationella budgetar som strider mot euroreglerna. Vilket knyter an till ett tidigare tyskt förslag om en superkommissionär.

På sikt ska även euroländernas skatte- och sysselsättningspolitik samordnas på EU-nivå och ett ”finansdepartement” i Bryssel inrättas.

Kommissionen föreslår ett nytt instrument som ska ge EU befogenheter att genomföra  omfattande strukturreformer i krisande euroländer. Detta instrument ska ha en egen budget utanför den vanliga EU-budgeten.

För att minska risken att vissa euroländer får betala för hög ränta när de lånar pengar på den internationella kapitalmarknaden vill kommissionen införa gemensamma euroväxlar för statsobligationer som löper på högst ett till två år. Över tid ska dessa omfatta alla statsobligationer, så kallade euroobligationer.

Vissa av förslagen innebär att EU:s fördrag måste rivas upp och skrivas om.

Tidigare i år började de fyra ordförandena för Europeiska rådet, EU-kommissionen, eurogruppen respektive Europeiska centralbanken ta fram en rapport om hur eurosamarbetet kan fördjupas.
 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret