Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Handelsminister Ewa Björling (M) har tagit fram krigstrumman. Får inte Sverige exportförbudet av snus hävt hotar hon med krig.

Regeringen är redo för fullskaligt snuskrig

BRYSSEL 10 december 2012 | ”De tar inte hänsyn till vetenskapliga fakta”

Handelsminister Ewa Björling trappar upp ordkriget mot EU-kommissionen för att exportförbudet för snus ska upphävas.

Senast i januari nästa år ska kommissionen lägga fram ett nytt förslag om tobakslagar i EU. Rykten om att snuset inte heller denna gång ska få säljas i resten av unionen har rört upp svenska känslor. Regeringen hotar ta fram stora krigstrumman.

– Vi har bedrivit en lågintensiv konflikt i flera år. Men beroende av vad det står i kommissionens nya förslag så är det fullskaligt krig som gäller och inget annat, säger handelsminister Ewa Björling (M) efter att ha träffat EU:s hälsokommissionär Tonio Borg i Bryssel på måndagen.

Till kommissionären hade hon med sig ett brev författat av en rad svenska och utländska forskare. De pekade på att det ”vore ovetenskapligt, oetiskt och kontraproduktivt” om snuset av hälsoskäl inte får säljas på den europeiska marknaden. Forskarna understryker att ett förbud “nästan säkert” skulle orsaka fler fall av cancer, lung- och hjärtsjukdomar i EU.

Ewa Björling menar att exportförbudet snedvrider konkurrensen när det svenska snuset är förbjudet medan andra snusliknande tobaksvaror i EU inte är det.

Anledningen till kommissionens snusmotstånd spårar hon i att ”kommissionen är ovillig till nya produkter” och ”att de inte tar hänsyn till vetenskapliga fakta.”

Dock tror hon inte att snuset är hotat i Sverige.

– Jag är inte orolig för det svenska snuset i Sverige tack vare vårt undantag, säger Ewa Björling och pekar på att det svenska undantaget lagligt sett står över kommissionens kommande förslag och därför inte kan komma att påverka snuset som säljs i Sverige.

Att bygga en allians av EU-länder mot exportförbudet kan dock bli svårt. Det är nästan bara de nordiska politikerna som känner till snus och få andra tros vilja ha in en ny tobaksprodukt på sin marknad.

På frågan om svenska regeringen kan tänka sig att dra kommissionen inför domstol svarade Ewa Björling pillemariskt att ”vi får väl se”.

Även om Sverige får rätt mot kommissionen har alla medlemsländer rätt att införa ett importförbud av svenskt snus.

Handelns utredningsinstitut har försökt räkna på hur mycket ett hävt snusförbud i EU skulle påverka de samhällsekonomiska kostnaderna. Enligt deras beräkningar skulle det spara mellan 17 till 26 miljarder kronor per år tack vare snusets relativa hälsomässiga fördel. Besparingen skulle ske genom att européer gick över från rökning till snusning och att fler valde att börja snusa istället för att börja röka.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret