Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP) menar att det är orättvist att Sverige riskerar att förlora en plats i parlamentet.

EU-parlamentet vill ta bort svenskt mandat

BRYSSEL 29 januari 2013 | Wikström: Ta Österrikes plats istället

Efter att Kroatien blir EU-medlem riskerar Sverige att bli av med ett av sina 20 mandat i Europaparlamentet. Cecilia Wikström (FP) vill istället att Österrike får en plats mindre.

I dag har EU-parlamentet tre ledamöter fler än vad Lissabonfördraget medger. När Kroatien i juli blir medlemmar i unionen ökar antalet till 766 – femton fler än tillåtet.

För att rätta till detta har konstitutionsutskottet i EU-parlamentet lagt ett förslag på vilka länder som bör förlora en ledamot. Sverige är ett av dessa och riskerar, om förslaget går igenom, att förlora ett av sina 20 mandat.

– Det är helt uppåt väggarna, detta är något vi bara inte kan ställa upp på eftersom det slår så otroligt orättvist, säger EU-parlamentariker Cecilia Wikström (FP), till Europaportalen.

Hon pekar på att Österrike, som har en miljon färre invånare än Sverige, enligt förslaget kommer få lika många mandat. Även Ungern, som bara har en halv miljon fler invånare än Sverige, skulle få två fler mandat.

– Det är rimligt att Österrike förlorar ett mandat. Det går att motivera med vi är ett större land, säger Cecilia Wikström. Hon ska nu försöka få med sina nordiska liberala kollegor för att rädda det svenska mandatet.

Om förslaget går igenom blir den relativa förlusten i representativitet störst för Irland, följt av Lettland och Tyskland. Tyskland kommer automatiskt att förlora tre av sina mandat då maxgränsen går vid 96 ledamöter och landet i dag har 99.

Förutom Tyskland förlorar inget av de största medlemsländerna något mandat i EU-parlamentet. Anledningen till detta är att de redan tillhör de mest underrepresenterade i förhållande till sin befolkningsmängd i unionen.

Inte heller är det möjligt att minska antalet mandat i de minsta medlemsstaterna – minimigränsen för ett land är sex EU-parlamentariker.

Minskningen av antalet EU-parlamentariker ska börja gälla efter EU-valet i juni 2014.

Den 19 februari röstar konstitutionsutskottet i frågan. Hela EU-parlamentet röstar i mars.

Medlemsländerna måste sedan enhälligt godkänna förslaget vilket ger Sverige möjlighet att lägga veto.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret