Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Dömde Ernst Strasser på sitt tidigare arbete som Europaparlamentarikern. Arkivbild.

EU-politiker får fyra års fängelse

BRYSSEL 15 januari 2013 | I avskräckande syfte

Den österrikiske före detta EU-parlamentarikern och inrikesministern Ernst Strasser fälls för bestickning. 

Fyra års fängelse för beskickning – så lyder domen mot den mutåklagade österrikiske före detta EU-parlamentarikern Ernst Strasser som kom på måndagen. Domaren Georg Olschaks ord mot den dömde var bitande.

– Det har funnits få personer i Österrike [efter andra världskriget] som har skadat republikens anseende som ni, sade Georg Olschak direkt till den dömde Ernst Strasser, rapporterar österrikiska public service-kanalen ORF.

Det hårda straffet motiverade domaren mot Ernst Strasser, som även varit österrikisk inrikesministern, med att den är i avskräckande syfte för andra politiker.

Bakgrunden är det uppmärksammade wallraffande som två brittiska journalister vid tidningen The Sunday Times genomförde under hösten 2010. De två reportrarna utgav sig för att vara lobbyister och erbjöd ett antal EU-parlamentariker betalning mot att denne gjorde ändringsförslag i EU-lagstiftning. 100 000 euro skulle Ernst Strasser få för sina tjänster.

Ernst Strasser försvarade sig under rättegången med att tagit ”lobbyisterna” för spioner och att han ville avslöja dem. Men den förklaringen godtog domaren Georg Olschak inte.

– [Det är] nog det konstigaste jag hört i min tjugoåriga karriär, sade Georg Olschak.

Även tre andra EU-parlamentariker föll i reportrarnas fälla. Slovenen Zoran Thaler avgick, medan rumänen Adrian Severin fortfarande är kvar på sitt jobb. Utredningen lades ned mot spanjoren Pablo Zalba som också sitter kvar i EU-parlamentet.
                     
Österrike har under senare år skakats av flera korruptionshärvor. Från 2008 har Österrike stått för den största försämringen i EU när det gäller graden av korruption.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret