Sverige värnar fri rörlighet för bulgarer och rumäner

Publicerad: 22 feb 2013 kl 15:40

Det är inte aktuellt för Sverige att likt Storbritannien diskutera begränsningar för den fria rörligheten för löntagare från  Bulgarien och Rumänien. Det slog arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) fast på fredagen.

Från nästa årsskifte blir det fritt fram för bulgarer och rumäner att söka arbetet i samtliga EU-länder, då upphör de hindrande övergångsreglerna från 2007 att gälla.

I bland annat Storbritannien finns en politisk diskussion att på olika sätt försöka begränsa EU-medborgares rätt att arbeta och ta del av landets sociala förmåner. Något motsvarande är inte aktuellt för Sveriges del.

– Alla EU-medborgare ska kunna ta del av den fria rörligheten. Det är en grundläggande del av den Europeiska unionen, sade Hillevi Engström till Europaportalen på fredagen.

Tror du att det blir någon större förflyttning av bulgarer och rumäner till västra EU 2014?

– Det är svårt att svara på men jag tror inte det. Vi kommer också behöva människor från olika delar av Europa även till västra sidan, sade arbetsmarknadsministern.

Anders Selnes

Anders Selnes

Chefredaktör

Kommentarer

Tudor Barnard
22 feb 2013 kl 19:11

Vi har hört det förr, "den polska rörmokare" i Storbritannien och Sverige.Världen har inte gått under och Polens ekonomi börjar blomstra. Det är riktigt jämlighet och solidaritet! Välkomna!

Professor Pelotard
25 feb 2013 kl 14:36

En gång i tiden var statens viktigaste roll förutom skydd mot utrikes fiender och att upprätthålla lag och ordning i landet att skydda mot epidemiska sjukdomar. Med tanke på vad som hänt med rättsväsendet och försvaret så är väl inte ovanstående nyhet förvånande i ljuset av nedanstående:

http://euobserver.com/social/119101

"The country [Romania] has the highest number of TB cases in the EU. And the highest number of drug resistant cases, with about 1,000 to 1,200 diagnosed every year.

“Almost every second TB patient in the EU is from Romania,” notes Dara Masoud, Europe advisor on TB for the WHO.

Meanwhile, fewer than two out of 10 patients are cured of the multi-drug-resistant strain, even after undergoing the full course of treatment.

Gina Popescu, head of Romania’s TB programme, says the issue is one of “medical urgency.”