Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Fruktlösa italienska förhandlingar pekar mot nyval

BRYSSEL 27 mars 2013 | Spekuleras om kvinnlig teknokrat

De italienska regeringsförhandlingarna ser ut att ha gått i sank då de politiska positionerna är låsta. 

På onsdagsmorgonen höll den socialdemokratiske italienske partiledaren Pier Luigi Bersani ett kort samtal med Beppe Grillos Femstjärnerörelse, vars ledamöter i går enhälligt röstade nej till en regeringskoalition. 

I går tisdag träffade Bersani högermittenkoalitions ledare Silvio Berlusconi. Ett möte som inte heller utmynnade i någon överenskommelse. Bersani har tidigare uteslutit en koalition med Berlusconi.

 

Silvio Berlusconi i sin tur kräver att partisekreteraren i hans parti Frihetens folk, Angelino Alfano, blir vice premiärminister och att landets president som ska tillsättas 15 maj, till skillnad från den nuvarande, blir en högerpolitiker.

 

– Det jag kan berätta är att våra positioner fortfarande är mycket långt från varandra och om de fortsätter vara det inom de närmsta två dygnen kommer vi att upprepa att enda vägen är att gå tillbaka till valurnorna, sade Angelino Alfano på tisdagen, rapporterar Reuters.

 

Men enligt en nylig opinionsundersökning skulle dock resultatet bli ungefär som det nuvarande.

 

Den socialdemokratiske Pier Luigi Bersani fick i fredags i uppdrag av president Giorgio Napolitano att försöka bilda regering. Förutom att samtala med övriga partier har han konsulterat med fackföreningar, arbetsgivare och olika organisationer.

 

På torsdag ska Pier Luigi Bersani rapportera tillbaka till presidenten.

 

Bersanis mittenvänsterkoalition har majoritet i parlamentets underhus men saknar 35 av de 315 platserna i överhuset för att kunna regera landet. I början av mars lade Bersani fram en åttapunktsplan.

 

Förhandlingarna fortsätter efter påskhelgen. Lyckas ingen bilda en regering tros president Napolitano ge mandatet till en yttre aktör att försöka bilda regering. I italiensk media spekuleras det i socialdemokraternas vice partiledare Enrico Letta eller någon utanför partipolitiken som nuvarande inrikesministern, teknokraten Anna Maria Cancellieri.

 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret